Obchodem roku 2015 je prodej gumárenské skupiny ČGS Švédům. Králem nákupů byl Křetínský

Za tuzemský obchod roku 2015 lze považovat ovládnutí českého gumárenského holdingu ČGS švédskou firmou Trelleborg. Mužem roku se pak ve zdejším světě fúzí a akvizic neoficiálně stal Daniel Křetínský. Vyplynulo to z vyjádření poradenských firem, které se fúzím a akvizicím věnují.

Za úspěšný příběh holdingu ČGS (dříve Česká gumárenská společnost) zaplatí Švédové podle tiskové zprávy 10,9 miliardy švédských korun (kolem 32 miliard korun současným kurzem).

Holding má více než 10 výrobních míst v Evropě a Severní Americe a zaměstnává na 6300 lidí. Jeho dceřiná společnost Mitas se dostala na přední místo v Evropě ve výrobě zemědělských pneumatik. V Česku, Srbsku a USA vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly. Do skupiny patří i Rubena (produkty z technické pryže) a slovinská Savatech (gumárenské směsi, dopravníkové pásy, motocyklové pláště).

„Původní majitelé vybudovali z něčeho, o co původně neměl nikdo zájem - protože to byl zcela okrajový obor - naprosto fantastickou firmu. Akvizicí ze strany Švédů pak vznikla celosvětová a navíc zcela transparentní jednička ve svém oboru. Z pohledu majitele si nedovedu představit lepší exit,“ uvedl šéf fúzí a akvizic ve firmě EY Česká republika Petr Kříž. 

Holding ČGS začínal v 90. letech z části někdejšího Barumu. Za jeho úspěchem stojí dosavadní majitelé Tomáš Němec a Oldřich Šlemr.

Na místě druhém a třetím jsou Mall s Heurekou a Hamé

Za další výraznou transakci považuje Igor Mesenský, partner poradenské firmy TPA Horwath, akvizici druhého největšího e-shopu v Česku Mall.cz a srovnávače cen Heureka.cz celkem za více než 200 milionů eur (kolem 5,4 miliardy korun) investiční společností Rockaway Jakuba Havrlanta. Tuto akci financovali miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Na pomyslném třetím místě by pak skončila koupě české potravinářské firmy Hamé norskou společností Orkla za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun).

Křetínský stál ale také sám coby investor za několika velkými obchody loňského roku.

Daniel Křetínský
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Skupina EPH, kterou spoluvlastní s Patrikem Tkáčem, podepsala smlouvu na 66 procent ve Slovenských elektrárnách za 750 milionů eur (přes 20 miliard korun).

EPH loni také převzala uhelné a plynové elektrárny v Itálii od společnosti E.ON. Podle Kříže činí hodnota (oficiálně nebyla sdělena) této transakce 600 milionů dolarů (kolem 14,8 miliardy korun současným kurzem)

Veřejnosti je Křetínský znám například jako hlavní majitel fotbalového klubu Sparta Praha či spoluvlastník vydavatelství CNC (dříve Ringier ČR). Podle Kříže se právě s výjimkou mediální části Křetínský zaměřuje na monopolní, případně oligopolní obory, kde působí velké společnosti.

Fenoménem minulého roku byl Daniel Křetínský... Za situace, kdy jsou peníze v podstatě zadarmo a v jakémkoliv množství, koupíte cokoliv je k mání. Nemůžete prodělat, riziko nesou banky. Maximálně nevyděláte.
Petr Kříž

Co žene k nákupům a prodejům

Rozhodující hnací silou na trhu fúzí a akvizic je podle Mesenského generační výměna. Tohoto momentu si všímá i Jan Hadrava z poradenské společnosti PwC Česká republika. Své firmy podle něho prodávají ti čeští podnikatelé, kteří nenašli v rodině nástupce a chtějí odejít na penzi či se věnovat jinému podnikání.

Loňským obchodům navíc nahrávala i příznivá situace pro jejich financování. Zatímco dříve kupující často neměli peníze na odkoupení podílů, loni bylo bankovní financování levné a dostupné. V této situaci dochází k daleko větší míře vypořádání mezi vlastníky, uvádí Mesenský.

Současní vlastníci dosáhli věku, kdy uvažují o předání své společnosti. Pokud nemají následníka, pak je prodej nejčastějším řešením. Ve společnostech, které mají více vlastníků/společníků, dochází k přeprodejům podílů mezi společníky.
Igor Mesenský
partner poradenské firmy TPA Horwath

V celkovém měřítku dění na českém trhu si Mesenský všímá zájmu o tradiční obory - potravinářství, strojírenství, energetika, obchod a distribuce. Hadrava pak zmiňuje zaměření investorů jak na tradiční odvětví, jako jsou strojírenství nebo energetika, tak i na společnosti z IT nebo například mediálního sektoru. Jako významné připomíná také vyčlenění části podniku O2 do společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN).

Kříž považuje za hlavní motor boomu fúzí a akvizic snahu ochránit vlastní majetek, a nikoliv touhu po majetku. „Nejde o to vydělat pár procent navíc, ale nepřijít o majetek, který již vlastníte,“ uvádí. Domnívá se totiž, že současné období levných peněz nevyhnutelně povede k inflaci a ohrožení majetků.

Přijde velká rána Číňanů?

V blízké budoucnosti očekává Hadrava pokračující zájem investorů z Číny o firmy v České republice a celkově regionu střední a východní Evropy. Číňané se podle něho zajímají o různá odvětví – například o strojírenství, energetiku, služby či nemovitosti. Zatím nakupovali spíš v menším měřítku. Vstoupili například do skupiny Pivovary Lobkowicz (získali zde majoritu prostřednictvím firmy Lapasan, v níž drží většinový podíl, celková hodnota transakce činila 1,9 miliardy korun), dále do výrobce turbín Ekol (většinový podíl za 1,3 miliardy korun) či do leteckého přepravce, fotbalového klubu a mediálního koncernu. Získali i některé paláce v Praze.

Hadrava ovšem připomíná květnové sdělení největšího čínského soukromého konglomerátu Fosun Group. „Oznámil, že plánuje v České republice investovat až 80 miliard korun. Za tuto částku by mohl zrealizovat bezmála všechny transakce, které se v ČR uskutečnily v první polovině roku 2015.“

Svět se vezl na rekordní vlně

Zatímco v Česku byla situace na trhu fúzí a akvizic podle opatrných odhadů loni spíš srovnatelná s přechozími roky, než výjimečná, svět se zřetelně vezl na rekordní vlně.

Podle firmy Dealogic překonala několik dní před koncem loňského roku světová hodnota oznámených fúzí a akvizic poprvé v historii 5 bilionů dolarů (přes 123 bilionů korun). To by znamenalo překonání rekordu roku 2007, z doby před finanční krizí. Odborný server Market Watch k tomu však poznamenal, že tehdejší rekord 4,6 bilionu dolarů znamená 5,27 bilionu dolarů v dnešních cenách.

  • Společnost Pfizer (mj. lék Viagra) má získat svého konkurenta ve výrobě léků Allergan (Botox) za 160 miliard dolarů. 
  • Největší pivovarská skupina na světě Anheuser-Busch InBev se chystá ovládnout světovou dvojku SABMiller, do které patří i Plzeňský Prazdroj, za 117 miliard dolarů.
  • Ropná společnost Royal Dutch Shell připravuje koupi BG Group za 81,5 miliardy dolarů.
  • Kabelová telekomunikační společnost Charter Communications se má spojit s  firmou Time Warner Cable za 79,6 miliardy dolarů.
  • Společnost Dow Chemical hodlá fúzovat s jinou chemickou firmou, Du Pont. Hodnota operace má být 68,6 miliardy dolarů.
  • Zdroj: Dealogic