Maďarsko si polepšilo. Agentura Fitch mu zvýšila rating úvěrové spolehlivosti

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň BBB-. Maďarský rating se tak poprvé od roku 2012 vrátil ze spekulativního do investičního pásma. Fitch poukázala mimo jiné na vysoké přebytky běžného účtu maďarské platební bilance, klesající zadluženost a silný příliv peněz z Evropskéunie.

Agentura předpokládá, že státní dluh Maďarska se do roku 2017 sníží na 73,2 procenta hrubého domácího produktu ze 75,3 procenta v závěru loňského roku.

Přísnější rozpočtová politika je spojená s postupným poklesem vládního dluhu z vysoké úrovně.
Z prohlášení ratingové agentury Fitch


Návrat ratingové známky do investičního pásma je podle agentury Reuters vnímán jako vítězství maďarského premiéra Viktora Orbána, který se často dostává do sporů s Evropskou unií v důsledku své neortodoxní politiky zahrnující například vysoké zdanění bankovního sektoru.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Země s vysokým ratingem si tak zpravidla mohou půjčovat peníze za nízký úrok. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

Vysoký rating Česka

České republice agentura Fitch před rokem potvrdila dosavadní úvěrová hodnocení. Rating dlouhodobých devizových závazků Česka tak zůstává na stupni A+ a známka závazků v místní měně na úrovni AA-. Výhled ratingových známek je podle agentury stabilní.

České státní ratingy na nynější úrovni podporuje dobrá rozpočtová i zahraniční bilance země, dosahovaná díky tradičně obezřetné makroekonomické a rozpočtové politice. Fitch před rokem konstatovala, že závislost na slabé ekonomice eurozóny vedla v nedávných letech k oslabení hospodářského výkonu země. V posledních letech ale česká ekonomika silně roste. 

Nejvyšší rating udělovaný agenturou Fitch je AAA, což znamená téměř žádné úvěrové riziko, vynikající schopnost splnění finančních závazků. Fitch patří spolu s Moody´s a Standard & Poor´s ke třem nezvýznamnějším agenturám, které udělují ratingy státům i firmám.

Vydáno pod