Rekordně nízké sazby hypoték se dál propadají, zájem o úvěry byl ale v dubnu menší

Hypotéky jsou opět níže (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba hypoték dál posouvá své historické minimum. V dubnu se snížila o 0,3 procentního bodu na 1,94 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který trh sleduje od roku 2003. Počet uzavřených hypotečních úvěrů a jejich objem však v dubnu poklesly, podobně jako před rokem.

Průměrná úroková sazba sice klesla ve čtvrtém měsíci na nové minimum v podobě 1,94 procent, mnoho klientů však už do bank nenalákala. Podepsáno bylo meziměsíčně o 333 hypotečních úvěrů méně a jejich hodnota byla v souhrnu meziměsíčně o 846 milionů korun nižší.

V dubnu lidé uzavřeli 9042 hypotečních úvěrů za 17,06 miliardy korun.

Dvě z největších hypotečních bank jsou pak důkazem, že snižování úrokových sazeb ještě nekončí. V květnu se ke zlevňování hypoték přiklonila jak Česká spořitelna, tak i Hypoteční banka. Od 16. května snížila úrokové sazby u hypotečních úvěrů také Wüstenrot hypoteční banka.

„Fakt, že i lídři trhu, tedy Hypoteční banka a Česka spořitelna, dále zlevnili své hypotéky, dokazuje, že je český trh zdravý a konkurence funguje, jak má. Menší, dravější banky zlevnily už dříve a ty velké musí logicky následovat. Spotřebitel v důsledku ušetří a trh nadále poroste,“ komentoval čísla ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták.

Jiří Paták ve vysílání ČT (zdroj: ČT24)

Počet hypoték je ale nižší než v minulých měsících. I tak půjde o rekordní rok. Paták ale vidí v systému jednu chybu. „Tou je délka stavebního řízení a územního plánování velkých aglomerací. Praha a Brno mají problém s tím, že než developer může začít stavět, tak to trvá léta. To se stává třeba na Praze 4, která je v tomto nejpomalejší. Potom lidé nemají co koupit a poptávka zůstává neuspokojená,“ popsal. 

Zvyšuje se zájem o delší fixace

„Banky postupně přizpůsobují úrokové sazby informacím, že 'normalizace' měnové politiky hlavních centrálních bank nebude nijak rychlá, což se projevuje ve snižování delších sazeb,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl. „Za situace, kdy si Evropská centrální banka nemůže dovolit zvýšit sazby, protože by některé jižní státy neustály obsluhu svého dluhu, nelze vzhledem k volnému pohybu kapitálu a provázanosti České republiky se zbytkem EU čekat, že by ČNB výrazně zvyšovala úrokové sazby i po případném opuštění kurzového závazku,“ dodal.

Levnou hypotéku si lidé chtějí udržet co nejdéle, úrokové sazby si fixují na co nejdelší dobu. „Snižování delších sazeb logicky vede i ke změně preferencí fixací. Nejoblíbenější jsou sice stále pětileté, nicméně namísto tříletých se na další místo v popularitě derou sedmileté fixace a nebude ani dlouho trvat, kdy klienti zareagují na současné prudké snižování desetiletých sazeb,“ dodal Rajdl.

Výkonný ředitel společnosti Reality IQ Ondřej Mašín pak hodnotí pozitivně, že se „boom“ hypoték a prodejů nemovitostí konečně přesouvá i mimo Prahu a Brno. „V dubnu jsme zaznamenali rekordní nárůsty prodejů domů a bytů v severních Čechách a na severní Moravě, tedy regionech, které jsou tradičně spojovány spíše s krizí,“ podotkl.

Ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda si myslí, že uvolnění podmínek úvěrům pomáhá. „Právě uvolněné měnové podmínky v ČR i eurozóně a snaha o aktivizaci úvěrových toků přitom zásadně přispívají ke stlačení úrokových sazeb u tuzemských hypoték na historicky nejnižší úroveň,“ řekl a dodává, že ruku v ruce se stále intenzivním konkurenčním bojem tuzemských bank to v dalších měsících povede k pokračování poklesu sazeb ještě hlouběji pod dvě procenta. 

Lidé by ale podle Kovandy měli být obezřetní. Růst cen nájmů totiž zaostává za růstem cen nemovitostí. „Pokud by takový trend pokračoval, jde o signál jistého přehřátí na nemovitostním trhu. Lidé, kteří si pořizují byt takzvaně 'na investici', si při tomto vývoji mohou v určitém okamžiku totiž uvědomit, že investice do bydlení prostě není výhodná z důvodu nízké návratnosti dané právě relativně nízkými nájmy. To by způsobilo ochlazení nemovitostního trhu, případně dokonce splasknutí bubliny,“ varoval.