Čtvrtý blok Dukovan by měl dodávat elektřinu od soboty. Po 99 dnech odstávky

V Jaderné elektrárně Dukovany během pátku finišovaly práce na zprovoznění čtvrtého bloku. Do 18:00 ukončili energetici zkoušky pojišťovacích ventilů u parogenerátoru, u kterých byla minulý týden zjištěna závada. Odstávka se tak neplánovaně protáhla, původně měla skončit minulý pátek. Blok by měl znovu dodávat elektřinu do sítě od soboty, po přestávce dlouhé 99 dnů.

V reaktoru čtvrtého bloku už během pátku energetici postupně zvyšovali výkon. První turbína by k němu měla být připojena v sobotu brzo po ránu, druhá v sobotu dopoledne. Tento blok byl odstaven 5. února. Odstávka je delší kvůli tomu, že v něm odborníci kromě výměny pětiny jaderného paliva za čerstvé a kromě běžných prohlídek a úprav zařízení také kontrolovali svary.

Další týdenní zpoždění nastalo kvůli opravám. Energetici nejprve v tomto bloku spravovali netěsnost na armatuře v sekundárním okruhu. Minulou neděli našli další závadu u pojišťovacích ventilů parogenerátoru. Aby ji mohli opravit, museli nejdřív v systému snížit tlak. Kontroly svarů se dělají v dukovanských blocích od loňska proto, že se ukázalo, že v dokumentaci elektrárny jsou založeny jejich nekvalitní rentgenové snímky

Kromě čtvrtého bloku je mimo provoz i třetí blok, který byl odstaven 22. dubna. Jeho odstávka měla skončit v červenci, ale kvůli rozšířené kontrole svarů počítá nyní firma ČEZ s jeho zprovozněním 19. října.  

Miliardy na odstávkách

Odstávka druhého bloku, který má přestat dodávat elektřinu do sítě 16. září, se protáhne do příštího roku.

V důsledku odstávek se loni roční výroba elektřiny Jaderné elektrárny Dukovany snížila o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Skupina ČEZ kvůli tomu přišla o 2,5 miliardy korun.