ČEZ trestá za podvody při kontrolách svarů v Dukovanech. Snižuje mzdy, odvolává z funkcí

ČEZ všem pracovníkům odpovědným za problémy svarů v Dukovanech snížila mzdu, někteří byli odvoláni ze svých funkcí, potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Uvedl, že při vyšetřování bylo odhaleno více než dvacet neúmyslných závažných nebo méně závažných porušení povinností současných nebo bývalých pracovníků. V těchto dnech se také finalizuje žaloba na náhradu škody, kterou ČEZ hodlá podat vůči dodavatelům kontrol.

Několikaměsíční šetření problematiky falšování některých kontrol svarových spojů na jaderných elektrárnách však zároveň potvrdilo podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže správnost nastavení systému kontrol, který je konstruován jako provázaný osmi-liniový systém hodnotící kvalitu subdodavatelů a dodavatelů.

V reakci na kontroly svarů a zkušenosti z obnovy licence prvního bloku elektrárny Dukovany přibírá Skupina ČEZ nyní také nové specialisty. Do jaderných elektráren přichází přibližně stovka zaměstnanců. Klíčovou roli dostane ÚJV Řež, jedna z dceřiných firem energetického koncernu, který k 1. 6. 2016 přebírá od dodavatelů vybrané nedestruktivní testy v jaderných elektrárnách. Posilovány jsou i útvary podřízené ředitelům elektráren.

Kvůli odstávce přišla ČEZ o 2,5 miliardy korun

ČEZ musel loni vyřadit z provozu několik bloků jaderné elektrárny Dukovany poté, co se ukázalo, že kontrolní rentgenové snímky svarů byly nekvalitní. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš před několika týdny prohlásil, že šlo o sofistikované a vědomé podvádění a že to trvalo dlouho. Společnost podle Beneše přišla v loňském roce kvůli odstávce o 2,5 miliardy korun.

Kvůli podezřelým a nekvalitním snímkům svarů v jaderné elektrárně v Dukovanech se musely pak od podzimu loňského roku opětovně zkontrolovat tisíce svarů. Původní problematické kontroly svarů prováděla dlouhodobě externí firma Tediko, kterou si na to zajistila firma Škoda Jaderné strojírenství.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Nemyslím si, že to bylo lajdáctví. Bylo to velmi sofistikované vědomé podvádění. Jestliže tato firma, skoro všichni její zaměstnanci, vědomě podváděli, to není lajdáctví, to je trestný čin,“ prohlásil již dříve generální ředitel a předseda představenstva ČEZu Daniel Beneš.

Podle zjištění ČEZu probíhal podvod dlouhá léta, možná i deset let. Beneš míní, že se na věc přišlo až později, jelikož se důvěřovalo certifikované společnosti.