Provozní zisk ocelárny ArcelorMittal se snížil o třetinu – kvůli nízkým cenám

Největšímu světovému producentovi oceli ArcelorMittal klesl v prvním čtvrtletí hrubý provozní zisk o třetinu na 927 milionů USD (22 miliard korun). Způsobily to nižší ceny. Zisk ale překonal očekávání a firma dodala, že je pozitivnější ve výhledu vývoje trhu s ocelí. Svůj výhled na letošní rok však nechala beze změny. Analytici očekávali zisk o něco nižší.

Čistá ztráta společnosti se snížila na 416 milionů USD z loňských srovnatelných 728 milionů USD, zaostala však za očekáváním. Příjmy klesly o 22 procent na 13,4 miliardy USD.

„Naše výsledky za první čtvrtletí jsou za velmi obtížných provozních podmínek ve druhé polovině roku 2015,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Lakshmi Mittal. Dodal však, že od té doby začalo na hlavních trzích firmy trvalejší oživení, které by mělo přispět ke zlepšení výsledku v dalších čtvrtletích.

ArcelorMittal se na celosvětové produkci ocele podílí šesti procenty. Firma mimo jiné dodala ocel pro newyorské One World Trade Center a londýnský stadion Wembley.

Ceny ocele v Evropě v únoru klesly nejníže za devět let

Ceny ocele v Evropě klesají. Průměrná cena se v prvním čtvrtletí snížila o 37 procent. Ceny železné rudy klesly o 22 procent. Ocelářství všude ve světě nyní zápasí s přetrvávající nadvýrobou, zpomalující poptávkou a s nízkými cenami. Problémy dopadají i na čínskou ocel, na jejíž export do Evropy si tamní oceláři stěžují a nedávno v Bruselu i demonstrovali. Mimo jiné tam mezi zástupci českých společností byla i Arcelor Mittal Ostrava, která je součástí skupiny Arcelor Mittal.

Světová obchodní organizace totiž letos rozhodne, zda udělí Číně statut tržní ekonomiky. Podle ocelářů by uvolnění čínských výrobků znamenalo pro evropský ocelářský průmysl existenční ohrožení.

Jak již dříve uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti ArcelorMittal Ostrava Tapas Rádžekar, chtějí oceláři po Evropské komisi spravedlivé podmínky. „Čína prodává výrobky za ceny, které ani nepokryjí naše náklady. Tomu nemůžeme konkurovat,“ zdůraznil.

Oceláři se obávají, že v případě, že Čína statut tržní ekonomiky získá, znemožní to především efektivní využívání antidumpingových opatření, kterým Čína čelí. Evropská unie by pak nemohla uplatnit cla. Nyní proto zvažuje, že by Číně sice mohla status udělit, spojila by to však s podmínkou omezením dovozu oceli. S odvoláním na unijního představitele o tom informovala v březnu agentura Reuters.

Podle demonstrantů je tak v ocelářství v Evropě ohroženo až 350 tisíc pracovních míst, v Moravskoslezském kraji 15 tisíc a desítky tisíc v navazujících činnostech. Podobně, jako je tomu v případě OKD, o jehož existenci se v posledních dnech vedou jednání, kdy uzavření společnosti by postihlo více než deset tisíc pracovníků firmy a další tisíce v návazných profesích.