Loni nic, letos možná 23 milionů. ČEZ chce vyplatit vedení tantiémy

Energetická společnost ČEZ navrhuje na červnové valné hromadě vyplatit členům představenstva a dozorčí rady 23 milionů korun. V loňském roce výplatu tantiém odmítlo ministerstvo financí, přes které vlastní majoritní podíl ve firmě český stát. Nebyly tak vyplaceny poprvé od roku 2001.

Na červnové valné hromadě společnosti ČEZ se nebudou řešit jenom tantiémy pro vedení, ale také výnosy pro akcionáře. Představenstvo ČEZ minulý čtvrtek oznámilo, že navrhuje podobně jako v předcházejících třech letech dividendu z loňského zisku ve výši 40 korun za akcii před zdaněním. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu představenstva, bude mezi akcionáře podobně jako v loňském roce rozděleno celkem 21,5 miliardy korun, stát jako majoritní akcionář získá 15 miliard korun.

Vedle rozdělení zisku bude mít valná hromada na programu také vyčlenění projektů přípravy a výstavby nových jaderných zdrojů v obou českých jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín do samostatných dceřiných společností. Rozhodnutí o jejich vzniku přijalo představenstvo polostátní firmy loni v říjnu. Variantu výstavby pod vedením nové dceřiné společnosti firmy již dříve podpořil premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD).

„Zvýší to flexibilitu volby obchodního a investorského modelu výstavby obou projektů při maximálním zachování jejich hodnoty a umožní transparentní financování obou projektů. To umožní využití jak dluhového financování, tak financování vlastním kapitálem prostřednictvím majetkového vstupu strategického partnera. Tím může být stát, dodavatel nebo například strategický investor,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ je největší česká energetická firma. Čistý zisk skupiny loni meziročně klesl o osm procent na 20,5 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtyři procenta na 210,2 miliardy korun.