Elektromobily Volkswagenu e-Golf mají v USA problémy s baterií

Německý automobilový koncern Volkswagen svolává ve Spojených státech do servisů téměř 5600 elektromobilů e-Golf. Důvodem je problém s baterií, který může vést k zastavení chodu motoru. Informovala o tom agentura Reuters.

Opatření se podle Volkswagenu týká všech elektromobilů e-Golf prodaných v USA od jejich uvedení na trh v listopadu 2014. Automobilka ve zprávě pro americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) uvedla, že problém může „způsobit nouzové odstavení baterie, což deaktivuje elektrický motor vozidla“.

Volkswagen nyní ve Spojených státech čelí ostré kritice i žalobám kvůli skandálu kolem manipulací s testy emisí naftových vozů. Americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) podle únorové zprávy listu Welt am Sonntag německou automobilku vyzvala, aby obcházení emisních testů odčinila výrobou elektromobilů v USA.

EPA loni v září obvinila Volkswagen, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 tisíc vozů.

Elektromobily to nemají v USA lehké

Prezident Barack Obama v roce 2008 před svým nástupem do funkce a poté v roce 2011 vytyčil cíl dostat na americké silnice do roku 2015 milion elektrických vozů z celkového počtu kolem 250 milionů osobních, užitkových a nákladních aut. Žádný elektrický boom se ale nekonal a dosud se v USA prodalo pouze zhruba 400 tisíc kusů plně elektrických vozů.

Ministr energetiky Ernest Moniz v lednu připustil, že cíle milionu elektromobilů se vzhledem k nedávnému propadu cen benzinu nepodaří dosáhnout ani do roku 2020. Loni prodej těchto vozů klesl o šest procent, třebaže automobilky nabízejí s vládní podporou a často s hlubokými slevami zhruba 30 jejich modelů.

Dividendy jsou ohroženy

Německý automobilový koncern Volkswagen by mohl zrušit výplatu dividend za uplynulý rok, aby ušetřil peníze na náklady spojené s emisním skandálem. Napsala to agentura DPA. 

Úplné zrušení dividend se podle agentury již považuje za pravděpodobné v dozorčí radě koncernu. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo a oficiální vyjádření k dispozici není. Výsledky hospodaření za uplynulý rok má Volkswagen zveřejnit 28. dubna.

Vydáno pod