Tchajwanský Foxconn je blízko ovládnutí ztrátového japonského výrobce elektroniky Sharp

Tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn se chystá převzít ztrátovou japonskou firmu Sharp, dlouholetou ikonu tamního elektronického průmyslu. Transakce podle médií představuje největší zahraniční akvizici v tradičně izolovaném japonském technologickém sektoru. Podpis konečné dohody se však zatím odložil, protože Sharp na poslední chvíli předložil nové podmínky, které je potřeba vyjasnit.

Podle zdrojů agentury Reuters by celková investice Foxconnu do japonské firmy měla přesáhnout 5,8 miliardy dolarů (142,4 miliardy korun). Foxconn, známý také jako Hon Hai Precision Industry, původně nabízel za převzetí Sharpu asi 5,3 miliardy dolarů, nabídku ale posléze zvýšil. Foxconn má získat podíl 65,9 procenta. 

Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě, vyrábí například většinu chytrých telefonů iPhone pro Apple. Nejnovější transakce jeho postavení coby předního dodavatele Applu zřejmě ještě více posílí.

Sharp se podobně jako ostatní japonští výrobci elektroniky dostal pod tlak kvůli ostré asijské konkurenci. Kromě Foxconnu mělo o japonskou firmu zájem několik dalších podniků, včetně Tokiem podporovaného investičního fondu Innovation Network Corp of Japan.

V Česku chystá firma další rozvoj

Výrobní základnu pro Evropu, Blízký východ a Afriku má Foxconn v České republice, kde provozuje závody v Pardubicích a Kutné Hoře. 

Loni v červenci firma oznámila, že v Česku investuje během následujících tří let 2,5 miliardy korun. Peníze půjdou do jejích závodů, na vybudování výzkumného centra a datových center.