Ocel, pneumatiky i chemikálie. Světový trh zaplavily čínské průmyslové výrobky

Tempo čínské ekonomiky zpomaluje a místní průmysloví výrobci tak nejsou schopni prodat své produkty doma a vyvážejí je za hranice. Obchodní komora Evropské unie v Číně proto vyzvala Peking, aby s touto nadměrnou průmyslovou výrobou více bojoval. Jinak hrozí globální ekonomice destabilizace, píše komora.

Podle studie Obchodní komory EU se jenom produkce v ocelářském průmyslu zvýšila z 513 milionů tun v roce 2008 na 813 milionů tun v roce 2014. Vedle toho ale míra využití klesla ve stejném období z 80 na 71 procent.

„Čínské autority dávají v tuto chvíli přednost tomu, nedovolit ekonomice příliš rychle šlápnout na brzdu, což je vcelku pochopitelné. Ale daní za to je to, že nám po globálních trzích obíhá velké množství subvencovaného čínského zboží,“ dodává hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Ocelářský průmysl ale není zdaleka jediný. Výroba roste rychleji než poptávka například i cementárnám, rafinériím, v chemickém, sklářském, papírenském a hliníkárenském průmyslu. Nadbytek výroby se ale už přelévá i do výroby spotřební elektroniky, farmaceutického průmyslu či potravinářského a oděvního průmyslu.

Od strany k ekonomice

Funkcionáři v Pekingu doposud upřednostňovali stranické reformy a boj s korupcí. Prezident komory Jörg Wuttke je ale toho názoru, že je na čase, aby přesunuli svůj zájem více na ekonomiku. „Jsme přesvědčeni, že musí jednat nyní, ne čekat,“ uvedl Wuttke.

Bureš: Zdaleka nejde jen o nadprodukci ocele (zdroj: ČT24)

Právě potřebné regulace kvůli snížení nadměrné kapacity se čínské vládě stále nedaří prosadit. Navíc neupouští od cenové politiky, která tuto nadměrnou produkci umožňuje, a zaměřuje se na podnikatelské praktiky, které ji udržují - jako upřednostňování podílu na trhu před ziskovostí, dodal Wuttke.

Obchodní komora EU je podnikatelskou skupinou. Má více než 1600 členů, které zastupuje po celé Číně, uvedl The Wall Street Journal.

Dokáže Peking stáhnout krachující podniky z trhu?

V roce 2016 by měla být jednou z priorit centrální banky identifikace nadměrných kapacit a uzavření zadlužených firem. Její bankéři už zveřejnili akční plán, jehož cílem je snížit produkci méně kvalitní ocele o 100 až 150 milionů tun a uhlí o 500 milionů tun. Zatím však není jisté, zda Peking bude schopen donutit krachující podniky stáhnout se z trhu a vyřešit problémy s dluhem či nezaměstnaností.

Čína se chce na jedné straně vypořádat s řadou předlužených podniků, na druhé straně ale ve snaze tlumit tvrdé přistání ekonomiky, dál podporuje úvěry, nové investice – je to v tuto chvíli nevyjasněná strategie.
Jan Bureš
hlavní ekonom, ERA Poštovní spořitelna

Nadměrná kapacita má dopad také na čínskou ekonomiku. Výrobní ceny v zemi téměř čtyři roky klesají, v lednu se meziročně snížily o 5,3 procenta.