Nebankovní půjčky vzrostly o sedm procent. Češi dluží téměř 145 miliard

Češi si loni vzali mimo banky více nových půjček, navzdory rostoucí ekonomice se jim ale daří jen pomalu zbavovat dluhů po splatnosti. Společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) loni poskytly půjčky za 144,9 miliard korun, to je meziročně o sedm procent víc. Zároveň však loni ubylo dlužníků, kteří nestíhají termín, jenom o 0,1 procentního bodu.

Větší zájem o nebankovní služby loni projevili podnikatelé, kteří potřebovali financovat své investice. Zajištění jejich úvěrů a leasingů stouplo o dvacet procent.

„Jde o velice příznivou zprávu, protože těmito prostředky zejména malé a střední podniky financují své podnikatelské záměry. To se pak pozitivně odráží ve výkonu celé ekonomiky,“ komentoval výsledky předseda představenstva leasingové a finanční asociace Libor Bosák.

„Podnikatelé si nejvíce půjčovali na dopravní techniku, kam šla celá polovina prostředků,“ dodal. Tradičně si u nich podnikatelé půjčují na lehkou dopravní techniku, těžkou dopravní techniku a stroje a zařízení.

Jistota práce a příjmů – lidé jsou ochotni se zadlužit

Zdánlivě výrazně méně se na firmy obraceli spotřebitelé. V jejich případě kleslo financování o šestnáct procent. Jenže od druhého čtvrtletí jsou výsledky jednoho z poskytovatelů půjček Cetelem vykazovány ve statistikách bank. Když se zohlední tento faktor, ukáže se, že rostly i spotřebitelské úvěry, a to o bezmála jedenáct procent. Tento růst trhu je podle místopředsedkyně představenstva asociace Márie Kováčikové srovnatelný s úrovní v Evropě.

„Rostoucí objem úvěrů je především známkou rostoucí důvěry obyvatelstva v budoucí ekonomický vývoj,“ zhodnotil analytik společnosti Colosseum František Bostl. Díky nízké míře nezaměstnanosti má podle něj stále více lidí bezpečnější příjmy a jsou ochotni se zadlužit. Nízké úrokové sazby mají vliv na velikost úvěrů, které rostou. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat i v roce 2016, odhadl.

Míru zadluženosti českých domácností se přitom loni dařilo snižovat. Průměrně dlužila 27 tisíc korun, což je oproti roku 2014 o 14 tisíc méně. „Roste optimismus českých domácností. Tím, že se ekonomice daří, úrokové sazby jsou nízko, tak není důvod, aby si domácnosti nepůjčovali,“ zmínil

Pozitivní výsledky české ekonomiky ale nepřinesly výraznější propad v číslech dlužníků po splatnosti. Došlo k mírnému poklesu z 8,23 procent na 8,09 procenta. Očekávání zlepšené schopnosti domácností splácet je podle Bosáka předčasné. „Domníváme, že se zhoršila situace těch, kteří mají několik půjček, u kterých se dluhová spirála stačí ještě více,“ dodal. 

Česká národní banka v poslední prognóze zhoršila letošní odhad vývoje českého hrubého domácího produktu na 2,7 procenta. Spolu s tím ale zlepšila výhled růstu HDP pro rok 2017 na tři procenta. Podle Evropské komise poroste HDP Česka v roce 2016 o 2,3 procenta, o rok později pak zaznamená růst 2,7 procenta. Každopádně se čeká pokles oproti roku 2015, kdy se má konečný růst HDP pohybovat okolo 4,5 procenta, k čemuž ekonomice dopomohlo především dočerpávání prostředků z evropských fondů.