Rozpočet: Státní zaměstnanci si polepší o víc než tisícovku

Na výplatní pásce zaměstnanců státu by se měla částka v příštím roce v průměru zvýšit o 1099 korun na celkových 26 979 korun měsíčně. Vedle toho by mělo ve státní správě vzniknout také 13 329 nových pracovních míst. Počítá s tím alespoň návrh státního rozpočtu na příští rok, který začne sněmovna projednávat ve středu.

V roce 2014 pobírali zaměstnanci státu v průměru 25 880 korun hrubého.

Nejvíce by měly poskočit platy ve skupině státních zástupců. Ti si polepší o 6135 korun měsíčně na 94 123 korun. Vojáci a příslušníci bezpečnostních složek dostanou o 1678 korun navíc a jejich plat tak bude v průměru činit 32 840 korun.

Státní pokladnu bude navýšení platů stát oproti letošku deset miliard korun navíc. Celkem by mělo jít na platy státních zaměstnanců 149,1 miliardy korun.

Vláda v pondělí rozhodla, že už od listopadu vzrostou platy zaměstnanců o tři procenta. Jde například o knihovníky, pracovníky v sociálních službách, policisty a hasiče. Od listopadu se zvýší také tarify učitelů o 3,3 procenta. Zdravotníci budou mít od ledna víc o pět procent.

Oproti schválenému rozpočtu na letošní rok by se měl průměrný plat zaměstnanců státu zvýšit o 4,2 procenta, z toho na úřadech by měl růst o 5,8 procenta. Pro podnikatelskou sféru předpovídá Česká národní banka růst mezd v příštím roce o 4,6 procenta. Průměrná hrubá mzda v celém Česku představovala v letošním druhém čtvrtletí 26 287 korun, přičemž za celé první pololetí to bylo 25 810 korun.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že růst mezd ve státním sektoru nastavuje laťku i pro mzdy ve firmách. „Z celkového pohledu si většina firem může dovolit podobné zvýšení platů, jsou ovšem i firmy, které si to dovolit nemohou,“ uvedl.

Tisíce nových míst

Ve státní správě má také přibýt 7065 nových úřednických míst a ve státních příspěvkových organizacích 6264 míst. Další víc než tisícovka lidí by navíc měla najít práci v souvislosti s řešením otázek migrace a uprchlíků. K tomu 203 židlí zřídí stát kvůli řešení důsledků výbuchů v muničních skladech. Řešení koncepce Armády ČR a kybernetická obrana si vyžádají 1257 míst. Dalších 5811 míst má vzniknout v regionálním školství.

Na ministerstvu spravedlnosti má přibýt 300 míst asistentů soudců a vyšších soudních úředníků. Elektronická evidence tržeb, kterou se vláda snaží ve sněmovně prosadit přes odpor pravice, bude vyžadovat 354 míst na Generálním finančním ředitelství. Úřad práce a Státní úřad inspekce práce budou potřebovat 444 nových míst na problematiku nelegálního zaměstnávání.

Zvýšení průměrné mzdy by podle Marka samo o sobě bylo přijatelné, jenže v kombinaci s poměrně výrazným zvyšováním počtu míst na ministerstvech a úřadech podle něho dojde k desetiprocentnímu zvýšení nákladů na mzdy. „Je otázkou, zda to jsou nejlépe utracené peníze. Zda by nebylo vhodnější například zefektivnit státní správu lepším použitím digitálních technologií, konečně dostavět dálnici D1 nebo snížit schodek státního rozpočtu,“ uvedl.