Velké banky ve Švýcarsku jsou podezřelé z podvodů s drahými kovy

Švýcarský antimonopolní úřad WEKO vyšetřuje podezření, že několik velkých bank uzavřelo tajnou dohodu ohledně trhu s drahými kovy. Šetření se týká podezření z dohody o stanovení rozpětí nákup-prodej, tedy rozdílu mezi nabízenou cenou při nákupu a poptávanou při prodeji. V hledáčku úřadů se ocitly peněžní ústavy UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley a Mitsui.

„(WEKO) má k dispozici náznaky, že možná byly dohodnuty zakázané konkurenční dohody o obchodech s drahými kovy mezi zmíněnými bankami,“ uvádí se v prohlášení WEKO. Mluvčí úřadu dodal, že vyšetřování by mělo být dokončeno v roce 2016 nebo 2017, a upřesnil, že banky jsou podezřelé z porušování švýcarských firemních pravidel.

Zdaleka ne první podvod

Vyšetřování WEKO je další ze série vyšetřování podezření z manipulací na trzích s drahými kovy a na devizových trzích. Loni švýcarský regulátor finančního trhu FINMA uvedl, že zjistil „jasné pokusy“ o manipulaci s cenou drahých kovů při vyšetřování obchodních praktik banky UBS. V květnu se pak čtyři velké banky přiznaly k pokusu o manipulaci s devizovými kurzy, a mimo jiné dostaly pokutu téměř šest miliard USD (146,4 miliardy korun).

Mluvčí banky UBS se k vyšetřování odmítl vyjádřit. V dalších bankách nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.