Privatizace OKD opět ve hře. Stát chce miliardové odškodnění

Ministerstvo financí bude požadovat téměř 5,73 miliardy odškodnění v kauze privatizace důlní společnosti OKD, informuje deník Právo. Resort financí tak došel ke stejnému závěru jako protikorupční policie. Stát by částku vymáhal po dvojici bývalých místopředsedů Fondu národního majetku a znalci, který údajně výrazně podhodnotil cenu OKD. Menšinový podíl stát prodal za čtyři miliardy, jeho hodnota byla ale podle pozdějších posudků až šestkrát vyšší.

Soud na Praze 2 se začne kauzou privatizace OKD zabývat 9. října. Na lavici obžalovaných bude sedět znalec Rudolf Doucha. Znalec, který údajně vyčíslil hodnotu státní části firmy na dvě miliardy korun. Už podle protikorupční policie ale zcela pominul některé složky majetku dolů.

Mezi obžalovanými jsou také dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurka, kteří údajně stojí za nevýhodnou smlouvou o prodeji menšinového podílu státu v OKD. Jak ale připouští náměstek ministra financí Ondřej Landa, lze jen těžko očekávat, že by stát od této trojice skutečně vymohl miliardové odškodnění.

Pokud by se konstatovalo, že vznikla škoda a někdo je za ni odpovědný, tak to znamená, že minimálně tuto částku někdo dostal neoprávněně.
Ondřej Landa
náměstek ministra financí
Stát chce za privatizaci OKD šest miliard odškodnění (zdroj: ČT24)

Předjímat, zda soud skutečně uzná odpovědnost zmíněné trojice za krádež nelze,  ale podle vedoucí ekonomické redakce MF Dnes Zuzany Kubátové rozsudek o vině nakonec padne. „Otázka je, co se rozběhne po tom, asi odvolací řízení. A pak záleží, v jaké definitivní podobě to zůstane,“ konstatuje Kubátová.

Pokud ale soud potvrdí, že při prodeji státu skutečně vznikla škoda, znamenalo by to, že někdo dostal nedovolenou veřejnou podporu. A pokud by to nakonec potvrdila i Evropská komise, mohlo by ministerstvo vymáhat částku i jinde – například u tehdejších kupců OKD (bývalých majitelů Karbon Investu) nebo od Zdeňka Bakaly, který právě od Karbon Investu OKD koupil. Jeden z bývalých majitelů Karbon Investu, Petr Otava, ale letos na jaře zemřel.

Příběh privatizace OKD

Počátkem 90. let se ani OKD nevyhnula restrukturalizace, která zasáhla většinu českého průmyslu. Firma se přeměnila na akciovou společnost. Tu nejprve zcela vlastnil stát, později prodal 40 procent akcií v kuponové privatizaci drobným investorům a investičním fondům.

Komplikovaná cesta OKD ze státních do soukromých rukou pokračovala v roce 2004, kdy se stát rozhodl prodat svůj zbývající podíl ve firmě. V té době ovládala už OKD společnost Karbon Invest, která za 4,1 miliardy odkoupila i zbývající státní podíl. Po odkupu státních akcií jí patřilo skoro 96 procent důlního gigantu.

Kubátová: Záleží, zda soud uzná, že stát byl okraden (zdroj: ČT24)

Na podzim 2004 se však znovu prodávalo. Karbon Invest koupila společnost Charles Capital, patřící kyperské společnosti RPG Industries, za kterou stojí český finančník Zdeněk Bakala. Že je novým majitelem OKD, oznámil Bakala pouhých šest dní poté, co Karbon Invest koupil státní podíl v dolech. Zároveň finančník připustil, že obchod připravoval s původními majiteli rok dopředu.