Dopravci dostanou 20 miliard na nové vlaky. Většina půjde z Bruselu

Dotace, které mohou použít čeští dopravci na nákup nových vlaků, bude stát vyplácet v průběhu příštích osmi let. Na celkové částce 20 miliard korun se bude z větší části podílet Evropská unie, zbytek půjde od ministerstva dopravy. Píše o tom Mladá fronta DNES (MfD). Dopravce ale bude muset takto zakoupený vlak používat jen na jedné trati a po uplynutí smlouvy soupravu předá svému nástupci.

Podle materiálu, který rozeslalo ministerstvo dopravy do meziresortního připomínkového řízení, se dopravci budou moci ucházet o 20,264 miliardy korun na vlaky pro rychlíkové linky. Většinu peněz, 85 procent, pokryjí evropské fondy a zbytek stát.

Ministerstvo uvádí, že dotace budou směřovat pouze na nákup nových vlaků. Modernizace starších souprav je totiž finančně náročná, a přitom nezvyšuje kvalitu železniční dopravy v očích cestujících tak jako nové vlaky, cituje deník z materiálu úřadu.

Jak fungovaly dotace dříve?

Stát podle deníku zatím dotoval nové vlaky jen výjimečně. České dráhy v minulosti sice nakupovaly soupravy pro krajské spoje, ale dotace pokrývaly pouze 40 až 60 procent ceny vlaku.