Brusel přiklepl miliardovou pobídku pro továrnu Nexen u Žatce

Brusel – Evropská komise schválila Česku investiční pobídku pro společnost Nexen Tire. Továrna na pneumatiky u Žatce tak může získat regionální podporu ve výši téměř 117 milionů eur (přes 3,2 miliardy korun). Komise to oznámila v tiskové zprávě.

Evropská exekutiva uvedla, že české pobídky odpovídají evropským pravidlům o státní podpoře a „budou napomáhat regionálnímu rozvoji, aniž by přitom nepatřičně narušovaly hospodářskou soutěž na vnitřním trhu“.

  • Česko oznámilo Bruselu, že plánuje podpořit výstavbu nové továrny na pneumatiky celkovou částkou 116,8 milionu eur (přes 3,2 miliardy korun). Tato suma sestává z přímé dotace ve výši 39,7 milionu eur (přes miliardu korun), příspěvku na vytvoření pracovních míst ve výši 10,1 milionu eur (asi 272 milionů korun) a z daňových úlev a zvýhodněné ceny pozemku vyčíslených přibližně na 67 milionů eur (cca 1,8 miliardy korun).
Premiér Sobotka a ředitel firmy Nexen Kang Pjung-čung
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Továrna na pneumatiky pro osobní a lehké nákladní vozy by měla v zóně Triangle na bývalém vojenském letišti u Žatce začít vznikat letos na podzim. Jihokorejská firma podle českých úřadů investuje do stavby přes 22 miliard korun a slibuje vznik 1384 pracovních míst. „Žatecko se potýká s vysokou nezaměstnaností a životní úroveň zde nedosahuje průměru EU. Jedná se tedy o oblast, která je podle příslušných pravidel EU způsobilá pro regionální podporu,“ uvedla komise.

Podíly firmy Nexen a její mateřské společnosti na relevantních trzích s pneumatikami zůstanou i po této investici pod určitou prahovou hodnotou a v příslušných mezích zůstane i vytvořená výrobní kapacita. Komise proto míní, že přínos této státní podpory pro regionální rozvoj převažuje nad případným souvisejícím narušením hospodářské soutěže.