Škoda Transportation expanduje do Finska, chce podnikat v celé Skandinávii

Ekonomika ČT: České firmy v zahraničí, Škoda míří na sever (zdroj: ČT24)

Skupina Škoda Transportation vstoupí na finský trh. Koupila majoritní podíl ve firmě TransTech, jediném finském výrobci železničních a městských kolejových vozidel. Firma má roční obrat přes dvě a půl miliardy korun a zaměstnává přibližně pět stovek lidí. Cena akvizice nebyla zveřejněna.

„Naším dlouhodobým záměrem je upevnit postavení především v západní Evropě. Akvizice finské společnosti je jedním z kroků, jak toho docílit,“ řekl předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek.

Podle viceprezidenta pro obchod Zdeňka Majera se skupina díky akvizici stává klíčovým hráčem v oblasti železničních a městských kolejových vozidel ve Finsku. Výrazně se také zlepšuje její výchozí pozice pro rozvoj obchodních aktivit v celé Skandinávii.

Dalším přínosem akvizice pro skupinu Škoda Transportation je podle Majera know-how finské společnosti v oblasti výroby kolejových vozidel pro náročné klimatické podmínky a také vysokorychlostních a tlakotěsných vozů. Skupina to využije v dalších tendrech, jichž se hodlá ve Skandinávii v nejbližších měsících účastnit.

  • Mezi hlavní produkty firmy TransTech patří dvoupodlažní elektrické vagony, takzvané PushPull soupravy a tramvaje.
  • K jejím klíčovým zakázkám patří především dodávka dvoupatrových tlakotěsných vagonů pro státní finské železnice (VR Limited), které jsou určeny pro rychlost 200 km/h.
  • Společnost uzavřela i rámcovou smlouvu na dodávky stoprocentně nízkopodlažních tramvají s plně otočnými podvozky pro Helsinky.
  • TransTech byla založena roku 1985.
TransTech informuje o akvizici už na svých webových stránkách se sloganem "A Member of Škoda Transportation Group" (Člen skupiny Škoda Transportation)
Zdroj: transtech.fi

Škoda Transportation koupila většinový podíl od finské investiční společnosti Pritech Oy. „Původní vlastník, pan Ilkka Brotherus, zůstává minoritním akcionářem, prostřednictvím společnosti Sinituote Oy,“ uvedl člen představenstva TransTechu Leif Ekström.

  • Škoda Transportation, přední evropská skupina v oboru dopravního strojírenství, loni utržila 16,4 miliardy korun.
  • Hlavními produkty jsou nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlaky, soupravy metra, trolejbusy, trakční motory a kompletní pohony pro dopravní systémy.
  • Skupina už několik let zaměstnává přes čtyři tisíce lidí.
  • Má dceřiné nebo společné podniky v Česku, Německu, Rusku, Polsku a Maďarsku. Její vozy jezdí nejen v Česku, ale také v Turecku, USA, Polsku, Rusku, Itálii a Číně.

Ryze českou skupinu vlastní devět českých fyzických osob, manažeři skupiny. Do skupiny patří plzeňské firmy Škoda Transportation, Škoda Electric a Movo, ostravská Škoda Vagonka, Pars Nova Šumperk a pražský výrobce výkonové elektroniky Poll. V Maďarsku je to podnik Ganz-Škoda, v Novosibirsku výrobce motorů Sibelektroprivod a v Německu Škoda Transportation Deutschland.

České firmy se poohlíží v cizině

České firmy skupují podíly ve velkých zahraničních společnostech čím dál častěji. Zatímco v roce 2011 uzavřely tuzemské společnosti sedmnáct podobných obchodů, už vloni to byl skoro dvojnásobek. V tomto týdnu ještě brněnský výrobce elektroronových mikroskopů Tescan oznámil, že převezme amerického konkurenta AppFive.

České firmy se rozhlíží především na Slovensku, na Balkáně, ale i ve zbytku Evropy. Banky jim v tom podle odborníků nahrávají tím, že akviziční úvěry v současnosti nabízí za výhodných podmínek.

Vydáno pod