Sazka zřejmě osloví výherce miliardového jackpotu přes inzerát

Praha – Rekordních 2,466 miliardy korun z evropské loterie Eurojackpot si jejich český výherce ještě nevyzvedl. Od soboty na to bude mít pouze dva týdny. Sazka, která má už peníze na účtu, proto zvažuje, že pokud se o výhru nepřihlásí ani příští týden, tak ho k tomu vyzve. Firma ale neví, kdo vítězný tiket v Pardubickém kraji vsadil, proto by nejspíš zvolila formu inzerátů či reklamy.

„Zatím se o výhru nikdo nepřihlásil, přitom od soboty mu bude zbývat jen 14 dnů. Pokud by se nepřihlásil ani příští týden a zbýval mu už pouze jeden týden, tak zvažujeme, že bychom ho vyzvali,“ uvedl mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Podle mluvčího nejsou průtahy a dlouhé čekání na vítěze neobvyklé. Lidé si prý u velkých výher dávají vždy na čas. „Nepřekvapuje nás to. Ten člověk nejspíš řeší spoustu i technických problémů - například kam si ty peníze poslat, jestli do českých bank nebo do zahraničí,“ podotkl Friedmann a upozornil, že výherce při příchodu do sídla Sazky nemusí hned na místě říct čísla účtů, kam chce peníze poslat. Může je dodat i později v průběhu 60denní lhůty, kterou bude mít Sazka na jejich vyplacení.

Za 2,5 miliardy korun můžete…

  • Postavit 13 kilometrů dálnice.
  • Rok financovat město Olomouc.
  • Celých 62 let financovat Domov pro seniory v Havlíčkově Brodě se 131 lůžky.
  • Zaplatit půl roku výuky všech prvňáčků v Česku.
  • 3,5 roku financovat neziskovou organizaci Člověk v tísni.
  • Zaplatit zhruba 600 lidem letenku do vesmíru se společností Virgin Galactic.

Peníze už má Sazka na svém účtu připravené, provozovatel loterie Eurojackpot jí poslal výhru v eurech. Česká loterijní společnost je podle kurzu v den losování, tedy 16. května, převedla na české koruny. Firma nepočítá, že by se o ně nikdo nepřihlásil. „Nepředpokládáme, že by tiket ztratil nebo o tom nevěděl. I proto, že plný tiket za 400 korun vsadil jen den před losováním. Myslíme si, že jen plánuje, jak to udělá, až sem přijde,“ tipuje Friedmann.

Výherce by však o rekordní výhru nejspíš nepřišel ani po uplynutí 35denní lhůty. Tu totiž stanovuje český herní řád. Po jejím uplynutí by Sazka peníze poslala zpět provozovateli Eurojackpotu, který by je nejspíš na svém účtu ponechal další tři roky. Evropský herní řád totiž dává výherci možnost přihlásit se o výhru ještě další tři roky. „Je to spíše teoretická možnost. Netušíme přesně, co by se dělo dál, kdyby se o výhru nepřihlásil. V historii se nikdy nic takového nestalo,“ připustil nejasnosti mluvčí Sazky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Miliardářská loterie Eurojackpot se hraje v 16 evropských zemích a na výhry se skládají všichni sázející. Dosavadní druhá nejvyšší výhra v Eurojackpotu padla v Německu, bylo to kolem 1,61 miliardy korun. V Česku dosud sázející získal v Eurojackpotu nejvíce 17,3 milionu korun.

Dosavadní český rekord držel český manželský pár z Chrudimska

Před dvěma lety vyhráli 400 milionů korun ve Sportce manželé z Chrudimska, kteří chtěli zůstat v utajení. Sázeli více než dvacet let. Výherní kombinaci čísel na tiketu jim nakonec zajistil náhodný tip vygenerovaný počítačem.

Penězi měli v plánu podpořit němocné děti. „Řekli nám, že část peněz by chtěli věnovat na charitu. Další peníze chtějí investovat tak, aby mohli zajistit svoje další generace, a z dalších peněz si také chtějí splnit své sny. Mluvili o tom, že by chtěli někam cestovat,“ uvedl tehdy mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Někteří zahraniční výherci se s výhrou naopak netají. Třeba manželé Gillian a Adrian Bayfordovi se v roce 2012 pochlubili druhým nejvyšším jackpotem v historii Británie, který činil v přepočtu 4,5 miliardy korun.

Vydáno pod