Schodek rozpočtu se za měsíc zvýšil o dvacet miliard

Deficit státního rozpočtu stoupl ke konci května na 22,1 miliardy korun z dubnových 0,4 miliardy korun. Loni ve stejném měsíci činil schodek 9,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na celý letošní rok počítá vláda se schodkem 100 miliard korun.

Celkové příjmy státní kasy ke konci května meziročně stouply o 6,5 miliardy na 482,8 miliardy korun; celkové výdaje o 19 miliard na 504,9 miliardy korun.

Meziroční srovnání je podle ministerstva financí stále ovlivněno vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Ta byla způsobena zejména nerovnoměrným výběrem spotřebních daní u tabáku a zadrženými nadměrnými odpočty u daně z přidané hodnoty. Navíc loni v únoru rozpočet zaznamenal mimořádný příjem z aukce kmitočtů ve výši 8,5 miliardy korun. „Bez těchto vlivů by růst celkových příjmů byl daleko vyšší,“ uvedl úřad.

„Prohloubení schodku ve státním rozpočtu je v květnu obvyklé a jeho letošní rozsah nemusí budit obavy z destabilizace veřejných financí,“ ujistil hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Upozornil ale na to, že ve výběru nepřímých daní se zatím neodráží rychlejší růst ekonomiky, než s jakým se počítalo při přípravě letošního rozpočtu. „Tedy nebýt zrychlení v ekonomice, mohl by mít státní rozpočet koncem roku problémy s plněním,“ dodal Sobíšek.

Také hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda poznamenal, že současná úroveň růstu by se měla více projevit ve výběru daní. „Zvláště proto, že ze zlepšení daňového výběru učinily vládní strany klíčové předvolební téma a vytkly si jej jako svůj zásadní programový cíl,“ myslí si ekonom (podle zpřesněných čísel rostla ekonomika v prvním kvartálu o 4,2 procenta).

Příjmy státního rozpočtu ke konci května (meziroční srovnání)

  • celkové daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení klesly o 5,5 miliardy na 370,9 miliardy
  • výběr pojistného na sociální zabezpečení meziročně stoupl o 8,3 miliardy na 164,8 miliardy
  • inkaso spotřební daně meziročně kleslo o 7,1 miliardy na 54 miliard
  • inkaso DPH meziročně kleslo o 7,2 miliardy na 89,8 miliardy

„Postupné vyplácení zadržených nadměrných odpočtů v roce 2014 bude v průběhu roku snižovat negativní meziroční vývoj inkasa, který byl nejvíce zaznamenán v prvních měsících tohoto roku,“ sdělilo dále ministerstvo.

„Letošní schodek je dvakrát horší než v loňském roce, byť ekonomický růst je dvakrát lepší. Neschopnost ministra financí vybírat daně už ohrožuje nejen státní rozpočet, ale i provoz krajů a obcí,“ oponoval místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle resortu lze však na konci roku očekávat minimálně takový výběr DPH, s jakým se počítá ve státním rozpočtu. Ten předpokládá pokles inkasa oproti skutečnosti roku 2014 o 0,4 procenta, především kvůli zavedení druhé snížené sazby daně ve výši deseti procent na léky, knihy a dětskou výživu.

Ve výdajích tvořila největší položku tradičně výplata sociálních dávek. Proti loňsku bylo vyplaceno o 3,2 miliardy korun více, tedy 201,6 miliardy korun. Na zvýšení se podílí nejvíc růst výdajů na důchody o 2,8 miliardy korun.