Před soudem stanul první bankéř obžalovaný kvůli sazbě LIBOR

Londýn – V britské metropoli začal soud s Tomem Hayesem. Bývalý obchodník bank UBS a Citigroup byl jedním z hlavních aktérů podvodů s mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR. Za nezákonné machinace mu hrozí až deset let vězení.

Do podvodného kolotoče naskočilo v letech 2006 až 2010 celkem 21 obchodníků z velkých světových bank a makléřských firem. Jako první stanul před soudem pětatřicetiletý Tom Hayes. „Tento případ je o nepoctivém upravování bankovních sazeb za účelem dosažení zisku. Motiv byl prostý – chamtivost,“ prohlásil státní zástupce Mukul Chawla.

Hayesovi hrozí až deset let za mřížemi. Proces by měl trvat nejdéle tři měsíce; soud se zaměří hlavně na obchodníkovo působení v tokijských pobočkách UBS a Citigroup. Sám finančník prohlásil, že se cítí nevinen.

Londýnská sazba LIBOR (London Interbank Offered Rate) odráží situaci na mezibankovním trhu a po celém světě ovlivňuje obchody za biliony dolarů. Denně ji počítala Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank (pod vlivem skandálu byla loni agenda spojená s tvorbou sazby přesunuta na burzovní společnost NYSE Euronext).

„Manipulovat lze tak, že do výběru hodnot konkrétní bankéř nahlásí číslo, které si domluvil se svým parťákem z jiné banky,“ vysvětlil investor Radim Dohnal. Takto upravené hodnoty mohly mít dopad na širokou veřejnost. Od sazby LIBOR se totiž odvíjejí úrokové sazby spotřebitelských úvěrů, kreditních karet nebo třeba hypoték.

Před soudem stanul první bankéř obžalovaný kvůli sazbě LIBOR (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé manipulace s referenčními sazbami vyšly najevo v roce 2012. Se sazbou LIBOR přitom manipulovaly i některé banky. Například UBS a Deutsche Bank už se k nekalým praktikám přiznaly, a tak zaplatí miliardové pokuty.

O manipulaci s mezibankovní sazbou se nedávno spekulovalo také v Česku. Tuzemská obdoba londýnské sazby označovaná jako PRIBOR (Prague Interbank Offered Rate) mohla být podle někdejšího náměstka ministra financí Martina Prose (ČSSD) uměle nadhodnocována. Pros proto dopisem požádal Českou národní banku o prověření celého případu. Ta reagovala, že o podezřeních nemá žádné informace, a požádala Prose, aby svá tvrzení doložil.

Jelikož jednal Pros bez vědomí ministra financí Andreje Babiše (ANO), ztratil jeho důvěru a minulý týden byl odvolán. Podle Babiše poškodil pověst tuzemského bankovního trhu.

PRIBOR je důležitou úrokovou sazbou pro český peněžní trh. Za tuto sazbu si totiž komerční banky navzájem poskytují úvěry. Má tedy dopad na výši úroků hypotečních úvěrů, dluhopisů a dalších půjček.

„Spousta firemních úvěrů je přímo navázána na sazbu PRIBOR. Banka například poskytne úvěr za sazbu PRIBOR plus nějakou přirážku. Také určitá část hypoték – tzv. variabilní hypotéky – je úročena přímo od PRIBORu. Jejich sazby se tedy mění s tím, jak se mění sazba PRIBOR,“ objasnil hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Výši sazby PRIBOR určuje Financial Markets Association of the Czech Republic (nazývaná také „Český Forex Klub“), a to na denní bázi na základě dat pocházejících z šesti komerčních bank (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank).