Arkády mají nového majitele. Zaplatí za ně 4,5 miliardy

Praha – Tříčtvrteční podíl v nákupním centru Arkády na pražské Pankráci získala investorská společnost Atrium European Real Estate. Za zhruba 162 milionů eur (4,5 miliardy korun) ho koupila od francouzské developerské společnosti Unibail-Rodamco. Obchod byl měl být dokončen na jaře. Nákupní centrum mění majitele vůbec poprvé od svého otevření v roce 2008.

Skoro 40 tisíc metrů čtverečních řadí Arkády Pankrác k největším nákupním centrům v Praze. Unibail-Rodamco vedle toho vlastní ještě pražská obchodní centra Černý most a Chodov. Atrium naopak nedávno získalo Afi Palác v Pardubicích. V případě Arkád vlastní 75procentní podíl firma Unibail-Rodamco prostřednictvím společného podniku s německou firmou ECE rodiny Ottů. Ta si svůj čtvrtinový podíl v centru ponechá. Atrium chce transakci financovat s využitím stávající hotovosti. 

Atrium European Real Estate bývá označován za předního majitele, provozovatele a developera nákupních středisek ve střední a východní Evropě. Firma sídlí na Normanských ostrovech a s akciemi podniku se obchoduje ve Vídni a Amsterodamu. Společnost v Česku nedávno koupila nákupní centrum AFI Palác Pardubice za 83 milionů eur a v Polsku obchodní centrum Focus Mall v Bydhošti za 122 milionů eur. V tuzemsku vlastní Atrium aktuálně 22 nemovitostí, což představuje z hlediska hodnoty téměř 16 procent celkového portfolia firmy.

Co se investic do komerčních nemovitostí týče byl loňský rok pro Česko velmi úspěšný . Investoři za ně utratili 1,99 miliardy eur (55,4 miliardy korun), což je v meziročním srovnání o 96 procent více. Nejoblíbenější sice byly průmyslové investice, nicméně do celkových statistik se promítlo i několik změn majitelů maloobchodních center.

Majitele změnilo víc obchodních center

  • Atrium European Real Estate loni v listopadu koupilo od konkureční Afi Europe obchodní centrum Afi Palác Pardubice za 83 milionů eur.
  • Soukromý fond ve správě společnosti Peakside Capital Advisors dokončil na přelomu roku 2014 a 2015 koupi 72 maloobchodních nemovitostí v Česku, které za dvě miliardy korun získal od společnosti Atrium European Real Estate Limited.
  • Britská skupina Meyer Bergman před koncem minulého roku informovala, že od společností TK Development, GE Capital a Heitman kupuje obchodní centrum Futurum Hradec Králové, zaplatí 88 milionů eur.
  • Meyer Bergman na začátku loňského roku od společností TK Development a LMS Outlets získala za 71,5 milionu eur Fashion Arena Outlet Center v pražských Štěrboholech.
  • Největší transakce posledních let, prodej pražského Palladia, zatím dokončen není. Časopis EuroProperty na začátku loňského prosince informoval, že německá společnost Union Investment za něj nabízí až 600 milionů eur.