Warburg Pincus koupil majoritu v portálu Centrum.cz

Praha - Americký fond Warburg Pincus dnes získal výraznou majoritu v druhém největším tuzemském internetovém portálu Centrum.cz. Cenu firma nezveřejnila. Hodnota celého portálu se má podle dřívějších informací pohybovat kolem 2,8 až 2,9 miliardy korun.

Hlavními majiteli společnosti NetCentrum, která portál vlastní, dosud byli Ondřej Tomek s podílem odhadovaným na téměř 40 procent, Oldřich Bajer s 25 procenty a fondy Baring Communications Equity a Intel Capital s 35 procenty. Dosavadní akcionáři NetCentra podle dnešního sdělení firmy investují část zisku z transakce zpět do společnosti. Tomek a Bajer i fondy si ve firmě nechají symbolické podíly a do jejího chodu už nebudou zasahovat.

NetCentrum podle vedení firmy neplánuje prodej žádné ze služeb, které portál provozuje. Firma naopak chystá další akvizice. Zaměřit se přitom chce na Českou republiku a Slovensko. POdle výkonného ředitele Pavla Muchy se chce více profilovat jako internetová mediální skupina. Nový vlastník rovněž nechystá změny v manažerském týmu, i když kvůli očekávanému růstu a expanzi počítá s jeho rozšířením.

Warburg Pincus podle svého zástupce Luky Spoljariče obvykle investuje dlouhodobě, nejčastěji na dobu pěti až sedmi let. Nevyloučil, že fond v budoucnu přivede Centrum.cz na burzu cenných papírů.

„Ve finále bylo na seznamu pět zájemců, se kterými jsme jednali o podmínkách prodeje,“ uvedl Tomek na setkání s novináři s tím, že cena byla důležitým kriteriem při rozhodování o prodeji. Tomek se chce podle svých slov v budoucnu zaměřit na trhy dále na východ, Bajer bude nějaký čas odpočívat.

S vlastníky NetCentra nedávno jednala i společnost CME, která vlastní televizi Nova, ale podle médií nebyla ochotna zaplatit požadovanou sumu. Dalším zájemcem o portál byla v minulosti i mediální skupina Mafra, která provozuje zpravodajský server iDnes.

Na prodej je již několik let i trojka na trhu, portál Atlas.cz. S jeho majoritním vlastníkem EPIC Holding podle Týdne Tomek s Bajerem před několika měsíci jednali o převzetí, ale nedohodli se.

Centrum.cz vstoupilo na trh v roce 1999 jako konkurent dominantního Seznamu.cz. V současnosti má téměř tři miliony návštěvníků měsíčně. Firma nedávno koupila server Stahuj.cz a provozuje zpravodajský server Aktuálně.cz.

Tržby společnosti, která zaměstnává 300 lidí, loni přesáhly 320 milionů korun. Letos by se měly tržby pohybovat kolem půl miliardy korun a provozní zisk na úrovni 40 až 50 milionů korun.

Warburg Pincus byl v minulosti majoritním vlastníkem tuzemské farmaceutické společnosti Zentiva. Fond v tuzemsku investoval i do počítačových a internetových firem Systinet a NESS Technologies. Warburg investoval více než 27 miliard dolarů v 585 společnostech ve 30 zemích.

Vydáno pod