Ceny ropy vzrostly o více než 1 dolar

Londýn - Ceny ropy vzrostly o více než dolar, protože ve Spojených státech minulý týden nečekaně klesly její zásoby. Na trhu tak zesílily obavy z nedostatečného zásobování trhu během zvýšené zimní poptávky. Cena americké ropy pro prosincovou dodávku vzrostla o 1,83 dolaru, na 87,10 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent podražila o 1,52 USD, na 84,37 USD. Ceny se tak nevzdalují rekordním 90,07 USD z minulého pátku.

Zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 5,3 milionu barelů, uvedl dnes úřad statistických informací amerického ministerstva energetiky. Analytici přitom očekávali nárůst o 800 tisíc barelů. Nečekaně šly dolů i zásoby ropných produktů a benzinu.

Zpráva by podle obchodníků mohla opět přimět ropu testovat nová cenová maxima. Prezident společnosti Ritterbusch & Associates odhaduje, že by týdenní statistiky mohly přitáhnout zpět na trh nové finance. Pod rekordním maximem je nyní americká ropa zhruba tři dolary, ale od začátku roku je dražší o 40 procent.

Příčinami jsou napětí na Blízkém východě, obavy ze špatného zásobování severní polokoule během zimy, slabý dolar a silný příliv investic na trh. „Velmi živá diskuse se stále točí kolem toho, zda bude ropný trh před zimou stále zásobován nedostatečně,“ uvedli analytici Citibank.

Jako možné trendy uvádějí růst nad 95 dolarů nebo pokles pod 80 dolarů za barel. Na vysoké ceny ropy si stěžovala u představitelů kartelu OPEC i Čína, která je po Spojených státech druhým největším spotřebitelem ropy na světě, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod