Italskou leteckou společnost Alitalia ochromila stávka

Řím/Praha - Zaměstnanci italské letecké společnosti Alitalia stávkují. Vláda hodlá její padesátiprocentní podíl kvůli ztrátovosti prodat Air France - KLM a zaměstnanci aerolinií se obávají, že nový majitel bude po převzetí snižovat stavy. Dosavadní jednání o hrozbě propouštění podle odborářů nikam nevedla, a právě proto se rozhodli pro stávku.

Jean-Cyril Spineta, šéf konsorcia Air France - KLM, přijel do Říma s odbory vyjednávat osobně. Tento týden se s nimi setkal už dvakrát. Odboráři s výsledky prvního jednání ale nebyli spokojeni. Právě během druhého pokusu o dohodu se zaměstnanci Alitalie sešli ke stávce. „První schůzku za jednání nepovažujeme. Pro nás byla založena na jediné alternativě: buď jejich požadavky, nebo nic. Od druhého jednání už čekáme nějaké pozitivní výsledky,“ uvedl ředitel odborů Alitalie Giuseppe Caronia. 

Alitalia prodělala za posledních pět let v přepočtu 30 miliard korun. Italská vláda se proto snažila najít zájemce o víc než 50procentní podíl ve firmě. Největší evropský přepravce Air France - KLM za akcie Alitalie nabídl jen 20 procent původní ceny tedy přibližně 3 a půl miliardy korun. I přesto je kabinet připraven leteckou společnost prodat.