PRE zvýšila zisk o polovinu na bezmála 2,5 miliardy

Praha - Pražská energetika (PRE) vydělala loni rekordních 2,45 miliardy korun. Čistý zisk společnosti tak meziročně vzrostl o 45 procent. Z prodeje elektřiny firma utržila 16,5 miliardy korun, zatímco předloni to bylo 13,9 miliardy korun. Vyplývá to z hospodářských výsledků společnosti.

Za tak razantní nárůst zisku vděčí PRE především většímu počtu zákazníků a úsporám v nákladech. Do zisku se promítla rovněž daňová reforma, kdy se projevil vliv nižších daňových sazeb na odloženou daň.

Loňský hospodářský výsledek byl pro PRE výjimečný, pro letošní rok a další roky firma s tak vysokými zisky nepočítá. V roce 2009 chce PRE hospodařit s čistým ziskem 1,86 miliardy.

Celkové množství prodané elektřiny PRE stouplo loni meziročně o zhruba čtyři procenta, asi o pět tisíc se zvýšil počet odběrných míst. Do údržby a obnovy energetické sítě v hlavním městě investovala firma přes 1,6 miliardy korun, obdobnou sumu chce vydat i letos.

Skupina PRE dodává elektřinu více než 720 tisícům odběratelů, přes 80 procent jsou domácnosti. Dále provozuje distribuční síť v Praze a Roztokách a obchoduje s elektřinou. Firmy ze skupiny zaměstnávají téměř 1400 lidí.

Většinovým majitelem PRE je s podílem 50,8 procenta holding PRE-H, v němž má majoritu společnost Honor Invest, kterou vlastní finanční skupina J&T Finance Group, drží 34 procent a ministerstvo práce a sociálních věcí má 14,2 procenta akcií. MPSV nyní mění akcie v PRE za podíl v polostátní energetické společnosti ČEZ. Jedno procento akcií je v rukou drobných akcionářů.