Nečas: Každý důchodce by si měl od léta polepšit o 470 korun

Praha - Penze v Česku by se mohly od srpna plošně zvýšit o 470 korun. Vládě to navrhne ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Jeho záměr představuje změnu oproti novele, kterou již schválila Poslanecká sněmovna i Senát a která počítá ve stejném termínu s průměrným zvýšením penzí o 465 korun.

Důchod se skládá z pevné a procentní části. Ministr počítá s tím, že by se v srpnu zvyšovala pouze pevná část, a že by tak dostali všichni penzisté přidáno stejně. Místo dosavadních 1700 korun by pevný díl důchodů činil 2170 korun. Oproti původnímu znění novely by si tak více polepšili lidé s nižším důchodem. O konečné výši valorizace rozhodne svým nařízením vláda.

Kabinet se rozhodl pro mimořádné zvýšení penzí kvůli neočekávaně vysoké inflaci. V lednu a únoru se ceny meziročně zvýšily o 7,5 procenta, v březnu rostly v průměru o 7,1 procenta. Nově schválená novela zákona umožnila valorizaci penzí v případě, že ceny rostou o více než pět procent. Doposud platilo, že se k ní mohlo přistoupit pouze v případě, že inflace dosáhla nejméně deseti procent.

Vládní návrh přesto sklidil kritiku opozice. Bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) by důchodcům přidal přes 900 korun. Ministerstvo se však brání. „Proč je pan Škromach tak skromný, proč nenavrhuje rovnou 1500 korun? Jen by nám ČSSD měla také říci, kde na to vzít," reagoval Nečas.