Ústecký kraj zavádí bezplatný přístup na internet

Ústí nad Labem - Obyvatelé severních Čech se mohou ode dneška zdarma připojit k internetu. Projekt probíhá na osmnácti jednotlivých místech regionu. Jako úvodní stránka se uživatelům zobrazí webová prezentace Ústeckého kraje s odkazy na atraktivní místa severočeské oblasti.

Vedle šestnácti nádražních budov se budou moct lidé bezplatně připojit ve vestibulu krajského úřadu v Ústí nad Labem a v informačním centru ve Hřensku. „Je to dárek pro naše občany. Dnes je doba, kdy internet hýbe celým světem. Kdo nemá přístup k internetu, může být odříznut od některých informací,“ řekl ve studiu Dobrého rána s ČT hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Internetové kiosky budou také propojeny s elektronickou podatelnou krajského úřadu, takže jejich uživatelé si budou moct podat jakoukoli žádost. Připojení není zatím nijak omezené. Po čtrnáctidenním zkušebním provozu bude kraj celý projekt vyhodnocovat a podle výsledků dojde pravděpodobně k omezení přístupu k některým stránkám či k jeho časovému omezení.

Po zkušenostech ze západní Evropy se Ústecký kraj rozhodl umístit své internetové stánky do veřejných prostor. „Budou pevně přidělány k zemi a budou na místech, kde je velký pohyb lidí,“ upřesňuje bezpečnostní opatření Šulc. Cena celého projektu se pohybuje kolem devatenácti milionů korun. Z fondů Evropské unie na něj region získal 16 milionů, zbytek doplatil sám.