American Airlines hrozí pokuta za ohrožení bezpečnosti cestujících

Washington - Americký úřad pro letectví (FAA) viní American Airlines z porušování bezpečnostních pravidel. Letecká společnost totiž i nadále provozovala letadla, u kterých se objevily závady a ohrožovala tak bezpečnost cestujících i posádky. FAA se rozhodl zakročit a navrhuje aerolinkám pokutu ve výši 7,1 milionu dolarů (v přepočtu 117,6 milionu korun), což je jedna z nejvyšších pokut, jaké úřad doposud uložil.

Podle FAA ponechaly aerolinky v provozu dvě letadla MD-83 i poté, co piloti oznámili problémy s autopilotem. Letadla poté letěla ještě 58krát, což je v rozporu s federálními bezpečnostními předpisy. „Při úmyslném provozování poškozených letadel nemohl dopravce dodržovat důležité bezpečnostní předpisy sloužící k ochraně pasažérů a posádky,“ odůvodnil své rozhodnutí FAA.

Přední světové aerolinky ale s obviněním nesouhlasí a chtějí se proti němu odvolat. „Věříme, že navržená pokuta je nadměrná,“ uvedla společnost ve svém dnešním prohlášení.

American Airlines drží prvenství mezi světovými leteckými společnostmi v počtu přepravených cestujících. Měsíčně uskuteční zhruba 60 tisíc letů do 260 destinací světa.