Bývalý ekonom MMF: Svět ještě nezažil nejhorší fázi finanční krize

Singapur - Svět si ještě nezkusil nejhorší fázi nynější globální finanční krize, navíc v příštích několika měsících je možné očekávat pád jedné z velkých amerických bank. Tyto prognózy dnes uvedl na finanční konferenci v Singapuru bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Kenneth Rogoff.

Rogoff prohlásil: „Spojené státy ještě nejsou za vodou. Myslím, že finanční krize je asi tak v půli cesty. Dokonce bych řekl, že to nejhorší teprve přijde.“ Poté nynější profesor ekonomie na Harvardově univerzitě dodal: „V příštích měsících už nebudou krachovat jen středně velké banky, ale zažijeme něco velkého, co se bude týkat některé z velkých investičních nebo komerčních bank.“

Podle Rogoffa se ukončování krize projeví zvýšenou konsolidací a propojováním ve finančním sektoru. Bývalý šéfekonom fondu vyslovil názor, že možná ve své současné podobě nebudou existovat ani nynější dvě velké americké hypoteční instituce Fannie Mae a Freddie Mac. Instituce mají kvůli hypoteční krizi finanční problémy a vláda jim slíbila pomoc v případě nouze.

Další Rogoffovou domněnkou je, že celý finanční sektor se v minulých letech předimenzoval a nyní se musí zmenšit. Některé banky před těžkostmi nezachrání ani mnohamiliardové investice bohatých státních fondů z Asie a Blízkého východu.

Vydáno pod