Cemex odpoví na znárodnění svých venezuelských aktivit arbitráží

Monterrey (Mexiko) - Mexický výrobce cementu Cemex se chce proti vyvlastnění svých venezuelských závodů bránit v arbitrážním řízení u Světové banky. Znárodnění, ke kterému venezuelská vláda prezidenta Huga Cháveze přistoupila v pondělí, považuje vedení Cemexu za evidentně nezákonné.

Cemex podá stížnost k Mezinárodnímu centru pro řešení sporů, které je součástí Světové banky, podle mluvčího firmy Jorge Péreze okamžitě. V arbitrážním řízení se firma bude domáhat takové vyvlastňovací ceny, která by vyvážila nejen hodnotu majetku, ale i potenciál budoucí výroby.

Venezuela nabídla Cemexu za jeho závody 650 milionů dolarů (asi 10,8 miliardy korun). Podle vedení firmy je to ale částka, která jeho aktivity na lukrativním venezuelském trhu značně podhodnocuje. Podle ministra ropného průmyslu Rafaela Ramireze požadoval výrobce cementu za své venezuelské pobočky kompenzaci ve výši 1,3 miliardy dolarů, což prý bylo značně přehnané.

Protože se socialistická vláda s vedením Cemexu na konečné částce nedohodla, vyřešila problém po svém. V pondělí převzali vládní činitelé v doprovodu Národní gardy kontrolu nad pobočkami násilím.

Venezuela začala se znárodňováním už před více jak rokem a od té doby se zmocnila kontroly nad klíčovými sektory. V područí státu už skončily třeba telekomunikační společnost CANTV, energetické podniky, klíčový výrobce oceli i přední ropné společnosti.