Sázka na mýto firmě Kapsch vyšla – zisky rostou trojnásobně

Vídeň - Rakouská společnost Kapsch, která v Česku vybudovala a provozuje mýtné brány, má důvod ke spokojenosti. Sázka na mýto se jí vyplácí a firma díky ní za poslední tři měsíce ztrojnásobila zisk na 11,3 milionu eur (zhruba 277 milionů korun). Jen z české pokladny na účet Kapsche příjde téměř miliarda korun.

Tržby společnosti sídlící ve Vídni se ve čtvrtletí končícím v červnu zvýšily na 60,4 milionu eur z předchozích 33,8 milionu. K příznivým hospodářským výsledkům velkou měrou přispěla právě divize pro silniční projekty, jejíž tržby vyskočily na 26,3 milionu eur ze 7,3 milionu.

V Česku spustil Kapsch systém elektronického mýtného loni v lednu. Kamiony s hmotností nad 12 tun ho platí na všech dálnicích a rychlostních silnicích v délce asi 1000 kilometrů a na téměř 200 kilometrech silnic první třídy.

Podobně velký systém jako v České republice provozuje Kapsch jen v Rakousku. „Česká zakázka v oblasti elektronikého mýta je důležitá, představuje víc než čtvrtinu ročního obratu,“ přiznává generální ředitel divize Kapsch Telematic Services Karel Feix.

Spokojený je ale i český stát, který loni vybral na mýtném dohromady víc než pět a půl miliardy korun. Letos by toto číslo mělo být ještě o pětinu vyšší. Podle Feixe zatím za průjezd zpoplatněnými úseky českých silnic kamiony zaplatily asi čtyři miliardy.

Téměř čtyři miliardy by měl také stát do roku 2010 zaplatit rakouské firmě za výstavbu mýtného systému. Příští rok pošle na její účet 1,5 miliardy a splatí tak 90 ptocent zakázky. „Byl to výhodný obchod. Ukazuje se, že objem kamionové přepravy v České republice silně narůstá. Díky tomu také narůstá výběr mýtného,“ přikyvuje analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.