Domácnosti si v říjnu dále půjčovaly, už dluží přes 850 miliard

Praha - Zadlužení českých domácností nehledě na zdražování půjček roste. Bankám a finančním institucím během října se domácnosti zavázaly o 11,2 miliardy korun více, dluží jim už 853,7 miliardy korun. Za posledních 12 měsíců domácnosti zvýšily své zadlužení o téměř 175 miliard korun. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.

Zadlužení podniků stouplo o 4,7 miliardy korun na 1,023 bilionu korun. Poprvé se zadlužení podniků přes hranici bilionu korun přehouplo v září. Jednodenní vklady domácností meziměsíčně vzrostly pouze o půl miliardy korun na 697,1 miliardy korun. V září přitom ještě rostly o sedm miliard korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které například patří termínované vklady, se naopak zvýšily o 12,3 miliardy korun na 365,1
miliardy korun.

Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 zrychlil v říjnu na 8,3 procenta z 8,2 procenta o měsíc dříve. Loni v říjnu činil 10,6 procenta. Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.