Maďaři bez práce: Foxconn minus 1 500, Suzuki minus 1 200

Budapešť - Propad výkonnosti maďarské ekonomiky začínají výrazně pociťovat jejich obyvatelé. Klesající odbyt zakázek vynutil u průmyslových společností oznámení masivního propouštění. Tchajwanská společnost Foxconn chce v Maďarsku propustit asi 1 500 zaměstnanců, což je více než polovina její celkové pracovní síly v zemi. Foxconn je přítomen i v České republice. Dalších 1 200 maďarů příjde o práci v závodě automobilky Suzuki.

U Foxconnu se propouštění dotkne asi 1 000 lidí ve městě Komárom. Dalších asi 500 lidí přijde o práci v Debrecínu. O propouštění ve svém maďarském závodě dnes informovala také japonská automobilka Suzuki, která chce kvůli silnému poklesu odbytu propustit více než 20 procent zaměstnanců. Firma snížila odhad výroby na letošní rok a ještě méně vozů vyrobí v roce 2009.

Maďarská ekonomika v příštím roce podle odhadů analytiků pravděpodobně upadne do recese. Hlavní příčinou bude asi pokles exportní poptávky a také propad domácí spotřeby. Vláda odhaduje, že ekonomika by mohla setrvat v útlumu až rok a půl. Pokles aktivity může mít podle analytiků růst nezaměstnanosti až k hranici deseti procent.