Hoteliéři a restauratéři mluvili o trendech i budoucnosti české kuchyně

Praha - Češi se začínají vracet k tradičním pokrmům, které byly v devadesátých letech vytlačeny exotickými kuchyněmi. Vrací se k nim i šéfkuchaři. Na tomto trendu se shodli hoteliéři a restauratéři na třídenním zasedání své asociace. Špičky z oboru hotelnictví a restauratérství z celé České republiky se sešli už potřetí. A nemluvili jen o české kuchyni, ale také například o prodeji přes internet nebo o tom, jak lépe stanovovat ceny v dobách, kdy tomuto oboru situace příliš nepřeje.

Poslední, třetí den už tradičně patřil předávání cen, například pro nejlepšího hoteliéra nebo restauratéra roku. Nechybělo ani zvláštní ocenění Asociace hotelů a restaurací. „Zvláštní je především tím, že nikdy není dáváno nikomu, kdo má něco společného přímo s restaurací nebo hotelem,“ uvedl prezident asociace Pavel Hlinka.

Na zasedání se mluvilo i o obavách a problémech. Ty by v budoucnosti mohla způsobit plánovaná směrnice Evropské unie, tzv. Food Labelling. V praxi by znamenala, že na jídelníčku by u každého jídla byly uvedeny veškeré informace o alergenech, konzervantech a zdraví nebezpečných látkách.

„Nedokážu si představit hoteliéry, kteří fungují v malém podniku a snaží se každý den přizpůsobovat své menu tom, co je zrovna na trhu, že se ještě budou zabývat takovými věcmi,“ obává se Pavel Mauer, vydavatel seznamu nejlepších restaurací Grand Restaurant. Už dvanáct let se prý svým výběrem snaží podporovat restaurace, které jsou nejlepší, a dělat z výborných šéfkuchařů hvězdy.