PPF chce koupit ruskou počítačovou firmu Sunrise

Moskva - Česká investiční skupina PPF se zajímá o ruskou počítačovou společnost Sunrise. Informaci o tom přinesl německý list Kommersant, podle něhož může být dohoda mezi oběma společnostmi uzavřena už počátkem příštího roku. Transakce se má uskutečnit zřízením nové firmy s účastí PPF, nejmenovaného ruského investora a dosavadních majitelů firmy. O jednotlivých podílech se ještě jedná.

Mluvčí PPF Alexej Bechtin se zdržel komentáře. Nejmenovaný čelný představitel PPF však listu potvrdil, že skupina se o ruskou společnost zajímá. Dohoda však dosud nebyla uzavřena.

Prodej počítačů podle expertů nyní prožívá těžké časy a důvodem prodeje společnosti Sunrise mohou být potíže s placením dodavatelům. Moskevský arbitrážní soud zatím registruje žaloby od dodavatelů na Sunrise ve výši čtyř milionů dolarů. Dluhy však mohou být vyšší.       

Loňský obrat Sunrise, která disponuje stovkou prodejen, se odhaduje na 650 milionů dolarů (skoro 12 miliard korun). Své majitele firma nezveřejnila, předpokládá se však, že hlavní podíl má generální ředitel Sergej Bobylev.