V Japonsku údajně vzniká největší neživotní pojišťovna v zemi

Tokio - Trojice japonských pojišťoven Mitsui Sumitomo Insurance Group Holdings Inc, Aioi Insurance Co a Nissay Dowa General Insurance Co jedná o spojení, uvedl dnes informovaný zdroj. Pokud by se fúze uskutečnila, vznikla by největší japonská neživotní pojišťovna s čistým pojistným kolem 2,7 bilionu jenů (556,8 miliardy Kč). Předčila by tak Tokio Marine o 22 procent.

Mitsui Sumitomo je druhá největší neživotní pojišťovna v Japonsku. Aioi je čtvrtá a Nissai Dowa je šestá. Obchodníci na akciovém trhu dnes emise všech tří pojišťoven skupovali, zatímco současná japonská jednička na trhu neživotního pojištění Tokio Marine Holdings Inc oslabovala. 

Informovaný zdroj dnes uvedl, že trojice pojišťoven již dosáhla rámcové dohody a že by smlouva měla vzniknout do března příštího roku. „Investoři mají rádi zprávy o fúzích, protože vyvolávají naděje větší rentability a slabší konkurence v odvětví,“ uvedl hlavní stratég akciových investic v Daiwa Asset Management. 

Prodej automobilů a trh s bydlením za celkového poklesu ekonomiky slábnou. S tím ochabl i zájem spotřebitelů o pojištění aut a nemovitostí proti požárům. A neživotní pojišťovny za této situace hledají cesty, jak si posílit pozici na trhu. 

Finanční pozici pojišťoven zhoršil propad tržní hodnoty cenných papírů. Pojišťovnu Yamato Life Insurance to v říjnu přimělo zažádat o bankrotovou ochranu před věřiteli za dluhů téměř tří miliard dolarů. Yamato Life se tak stala první velkou finanční institucí, která se v Japonsku položila kvůli světové úvěrové krizi, připomněla agentura Reuters.