Česko pomůže Slovensku s dodávkami plynu

Praha - Česko pomůže Slovensku kompenzovat výpadek dodávek zemního plynu z Ruska. Český premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes oznámil, že republika svým východním sousedům pošle 4 miliony kubických metrů suroviny. Místo toho použije Česko zásoby plynu, které má na hranicích s Německem, kvůli nízkému tlaku je však není možné dostat až na Slovensko.

„Společnost RWE Transgas má na slovenském území jeden podzemní zásobník plynu pro české zákazníky. My se toho plynu, který každý den proudí do České republiky v objemu asi čtyř milionů kubíků, vzdáme ve prospěch Slovenska a v tom množství čtyř milionů kubíků, což je asi 15 procent slovenské spotřeby. V těchto hodinách se to rozjede,“ upřesnil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na Rádiu Česko.

Pomoc Slovensku vykompenzují dárcovské zemi zásoby plynu, které má na česko-německých hranicích k dispozici společnost E.ON. Tento plyn totiž nelze kvůli nízkému tlaku v potrubí protlačit až na Slovensko.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)


Slovenské podniky plynem více šetří, není to ale dost

Slovensko reguluje kvůli nedostatku plynu jeho odběr od úterý. I když se původně počítalo s tím, že úspory pomohou prodloužit dobu, po kterou zásoby vystačí až na 72 dní, nestalo se tak. Podniky totiž přistupují k opatření jen vlažně, a ačkoliv se disciplína velkoodběratelů oproti včerejšku zlepšila o sto procent, zásoby podle aktuálních odhadů vystačí Slovensku jen na 9 dní. To je důvod, proč země potřebuje pomoc od okolních států.

Podle slovenského ministra hospodářství Ľubomíra Jahnátka je třeba snížit spotřebu ještě zhruba o 2 milionu kubíků denně. Slovensko proto intenzivně zjišťuje, kteří velkoodběratelé omezení čerpání plynu porušují. Jména hříšníků zveřejní kontrolní komise nejspíše v neděli. Hrozit jim budou velké pokuty.

Dopady na slovenskou ekonomiku

Tak jako tak však výpadek v dodávkách plynu pocítí slovenská ekonomika. Největší výrobci, jako jsou automobilky Kia v Žilině a trnavská PSA, železárny U.S. Steel v Košicích či petrochemický holding Slovnaft, buď omezili, nebo dokonce úplně zastavili výrobu. Změnit provozní režim musely i menší podniky, jako pekárny nebo tiskárny. Ministr Jahnátek nicméně varoval před přehnaně katastrofickými scénáři. Poté, co se situace vrátí do normálu, bude podle něj dost času na to, aby dotčené firmy výrobu dohnaly.

Pomoc nabízí i další státy 

Česká republika není jedinou zemí, která chce Slovensku s dodávkami plynu pomoci. Pomocnou ruku podle Jahnátka nabídla i francouzská společnost Gaz de France a prověřují se prý i možnosti dodávek ze zásobníků rakouské OMV či dovozu plynu v cisternách z Polska.