Nová Alitalia bude ze čtvrtiny Air France - KLM

Řím - Správní rada obnovované italské letecké společnosti Alitalia dnes schválila prodej 25 procent firemních akcií do rukou největších evropských aerolinií Air France-KLM. Nová Alitalia, která povstává z loňského bankrotu původní firmy, tak získává zahraničního partnera den před oficiálním zahájením činnosti.

Nová a menší Alitalia, zaměřená více na regionální přepravu, vzniká spojením ziskové části původní Alitalie, která v srpnu vyhlásila bankrot, a další italské letecké společnosti Air One. Stát, který ve staré Alitalii vlastnil necelých 50 procent, předává vlastnictví firmy do rukou podnikatelského konsorcia CAI.

Nový vlastník se zavázal, že sežene zahraničního partnera, a za nejvážnějšího uchazeče se považovala právě Air France-KLM. Italský premiér Silvio Berlusconi sice dlouho prosazoval spojení Alitalie s německou Lufthansou, ta ale minulý týden sdělila, že žádnou závaznou nabídku nepodala.

Air France-KLM již téměř převzala celou Alitalii před necelým rokem, toto spojení však zkrachovalo na odporu odborů a kritice Berlusconiho. Ten tehdy vedl kampaň před volbami a sliboval, že zajistí budoucnost Alitalie s pomocí domácích vlastníků. Obnovené společnosti dává spojenectví s Air France-KLM podporu na mezinárodní scéně a významnou roli v alianci SkyTeam, jejímž členem jsou i České aerolinie.