Tymošenková a Putin budou hledat řešení plynové krize

Moskva - V ruské metropoli se dnes sejde ukrajinská premiérka Julija Tymošenková s předsedou ruské vlády Vladimirem Putinem, aby našli způsob, jak znovu nastartovat tok ruského plynu do Evropy. Setkání se zúčastní také zástupci Evropské unie. Podle českého premiéra Mirka Topolánka, jehož prostřednictvím Česko drží předsednické žezlo EU, by ale měli plnit pouze roli prostředníků.

I když se Rusko s Ukrajinou již koncem minulého týdne dohodlo, že obnoví tranzit ruského plynu do Evropy, země starého kontinentu zatím nedostali ani „kapku“. Podle některých je za tím nedostatek plynu v soustavě, jiní tvrdí, že medvědí podíl na tom mají i oba rivalové. „(Technické problémy) jsou dány možná určitou neochotou obou stran zprůchodnit ten tranzit, a to jak volbou tranzitního potrubí, kdy bylo velmi jisté, že v daném místě bude velmi složité reverzovat chod, tak celou řadou jiných technických požadavků na tlak a množství,“ objasnil Topolánek.

A právě tyto technické problémy by měla pomoci vyřešit schůzka premiérů Ukrajiny a Ruska v Moskvě. Variant řešení, o kterých by se na ní mělo diskutovat, je hned několik. Putin navrhuje vytvoření konsorcia, které by pro Ukrajinu nakoupilo u ruského Gazpromu potřebné množství plynu, které by pomohlo obnovit tranzit. Tymošenková zase sází na podpis technické dohody.

V Moskvě začíná summit o plynové krizi (zdroj: ČT24)


Evropa v roli prostředníka

Do jednání se zapojí i Evropská unie. České předsednictví bude v Moskvě reprezentovat ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), nenechá si ho ale ujít ani komisař pro energetiku Andris Piebalgs. Podle Topolánka by ale neměli jednání aktivně ovlivňovat. „My jako předsednictví Evropské unie preferujeme, aby ten formát byl bilaterální, kde sehrajeme roli třetí strany, která může působit jako komunikační most,“ prosazuje.

Pasivní účast se ale nelíbí těm členům EU, které jsou výpadkem v dodávkách ruského plynu postiženi nejhůře. Kritizuje ji například slovenský premiér Robert Fico, který se chce aktivně podílet na nalezení řešení krize. „My se nemůžeme spoléhat na to, že za dva za tři týdny se někdo na něčem dohodne a potom začnou plynule proudit dodávky plynu na území Slovenské republiky. My musíme konat,“ řekl po včerejší schůzce s Mirkem Topolánkem.

Český premiér má ovšem z nárazových akcí jednotlivých zemí unie obavy a prosazuje, aby se držely společného postupu. Nechce totiž, aby se osamocené delegace zemí EU v Moskvě dostaly do pozice prosebníků.

Obnovení dodávek je jak rybka - stále uniká

Plyn do Evropy neteče již jedenáctým dnem. Za tu dobu se již několikrát zdálo, že je obnovení dodávek nadosah, přesto plyn do Evropy stále neproudí. Poprvé se zdálo, že je dohoda nadosah 8. ledna. Nakonec z ní ale sešlo, protože ruská strana začala požadovat, aby průtok plynu přes Ukrajinu sledovali i její pozorovatelé, což bylo pro reprezentanty Ukrajiny nepřijatelné.

Největší naděje na obnovení zásobování plynem svitla Evropě poté, co po náročných víkendových jednáních podepsali zástupci Ukrajiny a Ruska na druhý pokus dohodu o rozmístění pozorovatelů na ukrajinském území. Plyn měl začít do Evropy téct v úterý. Ani tento termín se však kvůli technickým problémům nepodařilo dodržet.