Čunek v kauze developera ECE porušil zákon, tvrdí ministerstvo

Liberec - Podle neveřejné zprávy, kterou připravilo ministerstvo financí, porušili úřady i odcházející ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek zákon, když rozhodovali o výstavbě nákupní centra v Liberci německou firmou ECE. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes, která má zprávu k dispozici. Státu nyní hrozí, že bude muset zaplatit téměř 1,5 miliardy korun, které po něm ECE požaduje jako náhradu za zmařenou investici.

Celý spor odstartovalo odvolání nizozemské společnosti Multi Development proti původnímu uzemnímu rozhodnutí, české úřady postupně celou stavbu ECE zablokovaly. Multi Development totiž staví v Liberci také obchodní centrum, a to přímo naproti stavby firmy ECE. Zatímco nákupní centrum Forum společnosti Multi Development za měsíc přivítá první zákazníky, na místě budoucí Galerie Liberec německé ECE Projektmanagement je zatím jen obrovská díra v zemi.

Liberecký kraj pravomocně rozhodl, že společnost Multi Development nemá nárok do řízení vstupovat. Do sporu však poté vstoupilo ministerstvo pro místní rozvoj, jehož úředníci rozhodli opačně. Rozkladová komise téhož ministerstva následně dala za pravdu Libereckému kraji.

Čunek se však údajně zpočátku doporučením komise neřídil. Sporem se musela znovu zabývat rozkladová komise, aby znovu potvrdila svůj předchozí závěr. Teprve loni v prosinci pak Čunek rozhodl, dal za pravdu ECE.

Arbitráž proti Česku

Německému developerovi už ale v listopadu došla trpělivost a s Českem zahájil arbitráž. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva pro místní rozvoj, ministerstvo ani ministr nezasáhli do práv stavebníka. Učinil tak Magistrát města Liberec, uvádí prohlášení.

Ministerstvo financí nyní začne jednat s ECE o ukončení sporu. Podle informací Mladé fronty Dnes stojí o to, aby německý gigant přijal od státu rozumné mimosoudní vyrovnání.