Američtí podnikatelé protestují proti ochranářství vlastní vlády

Washington - Obchodní komora USA a další americké podnikatelské skupiny ve čtvrtek apelovaly na Kongres, aby nedovolil do připravovaného balíku ekonomické stimulace zahrnout žádná ochranářská opatření. Podnikatelé tvrdí, že klauzule typu "Buy American", zavazující příjemce státních zakázek nakupovat od domácích dodavatelů, by se podle podnikatelských svazů mohly USA vymstít. Namísto zamýšleného vytvoření nových pracovních míst by mohly spustit lavinu odvetných opatření proti americkému exportu ve světě.

„Vyzýváme vás, abyste zajistili, že balík hospodářských pobídek nebude zahrnovat opatření omezující obchod, včetně kontraproduktivního rozšiřování povinností typu Buy American - to podkope schopnost amerických firem a pracovníků vyvážet zboží a služby produkované ve Spojených státech, a tím ohrozí cíle tohoto balíku,“ uvedla skupina ve společném dopise předákům Kongresu.

Klauzule zavazující nakupovat domácí zboží a služby je součástí stimulačního balíčku, který má hodnotu 825 miliard dolarů. Požaduje, aby ve stavebních projektech financovaných novými výdaji (zatím ve výši 64 miliard dolarů) byla používána v Americe vyrobená ocel. Přestože jim podobná opatření mohou krátkodobě přinést výhody, pod dopis se podepsaly i firmy jako Boeing, Caterpillar nebo General Electric.

Obávají se totiž, že by obdobnými omezeními mohly reagovat i další státy a ochranářské snahy by se tak rozmohly po celém světě. Ekonomickou recesi by však protekcionistická omezení jedině prohloubila, na čemž mezi ekonomy panuje výjimečná shoda. Svět by se podle nich měl poučit z velké hospodářské krize ve 30. letech.

V České republice podobná opatření prosazuje opoziční ČSSD, která tento měsíc vyhlásila kampaň proti nákupu cizího zboží „Ani jedna zbytečná koruna za hranice ČR“.

Boeing
Zdroj: ČT24