Německo je v nouzi, letos si půjčí rekordních 50 miliard eur

Berlín - Německo si v letošním roce kvůli hospodářské krizi půjčí rekordních 50 miliard eur (asi 1,4 bilionu korun). V pořadu televizní stanice ARD to naznačil poslanec Spolkového sněmu Norbert Röttgen z vládní křesťansko-demokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Vláda ovšem přesná čísla k jednotlivým kapitolám rozpočtu zveřejní až zítra.

Vláda dosud oficiálně předpokládala, že si v čistém vyjádření Německo půjčí 36,8 miliardy eur, což by byl proti loňsku dvojnásobek. Opozice a některá média však uvádějí, že celkem si bude země muset půjčit asi 50 miliard eur. Röttgen v ARD na dotaz moderátorky potvrdil, že takový údaj je víceméně přesný.

Šetřit je to nejhorší, říká poslanec

„Ano, je to pravda. Jsme v nouzové situaci,“ připustil Röttgen. Později dokonce řekl, že konečná částka by se mohla vyšplhat až na 56 miliard eur a že ministerstvo financí v úterý předloží nový návrh. „To nejhorší, co teď můžeme udělat, je snažit se šetřit. Musíme chytře investovat, ne rozhazovat. Chceme se pokusit přispět ke stabilizaci krizové situace,“ řekl.

Mluvčí ministerstva řekla, že částka 36,8 miliardy eur nezahrnuje dalších 21 miliard eur, s nimiž se počítá v rámci souborů opatření na podporu ekonomiky. Peníze by vláda měla použít v dalších dvou letech na zmírnění dopadů hospodářské krize.

Počítá se s investicemi do infrastruktury a cílem je ochránit ekonomiku před dopady recese, která bude letos v Německu zřejmě největší od druhé světové války. „Tyto peníze samozřejmě zvýší celkovou částku výpůjček, nikdo ale teď nedokáže říci, o kolik,“ uvedla mluvčí ministerstva. Zároveň odmítla, že má země v plánu půjčit si 50 miliard eur.