Příjmy evropských zemědělců loni klesly, v ČR ale rostly

Brusel - Reálné příjmy v zemědělství v Evropské unii loni poklesly o 3,5 procenta, v roce 2007 přitom ještě vzrostly o více než devět procent. Česko, ale třeba i Slovensko, však patří mezi osm ze sedmadvaceti zemí bloku, kde tyto příjmy na jednoho pracovníka loni rostly. Vyplývá to z odhadů dostupných na internetových stránkách Evropského statistického úřadu.

V Česku loni proti roku 2007 reálné příjmy na jednoho pracovníka v zemědělství narostly o 2,4 procenta, na Slovensku dokonce o 9,7 procenta. Vůbec největší růst zaznamenaly dva nejnovější členové EU - Bulharsko s Rumunskem. U obou z nich statistici hlásí navýšení o více než 28 procent. Na opačném pólu tabulky figuruje Dánsko s poklesem o 24,7 procenta, Estonsko se snížením reálných příjmů o 23 procent či Belgie s poklesem o 22,6 procenta.

Příčiny snížení reálných příjmů v zemědělství oproti předchozímu roku se dají podle statistiků hledat mimo jiné i ve výrazném růstu vstupních nákladů. Ty se zvýšily o více než deset procent.

Reálné příjmy ze zemědělství zahrnují příjmy vytvořené zemědělskými činnostmi a takovými nezemědělskými činnostmi, které od těch prvních nelze oddělit. Nejde však o celkové příjmy zemědělsky hospodařících subjektů, neboť nepokrývají příjmy z jiných zdrojů, tedy například zisky z nemovitostí, platy či sociální výhody.