Některé podniky na Plzeňsku krizi nepociťují, nabírají lidi

Plzeň - Stovky nových zaměstnanců chtějí přijmout do konce roku některé podniky na Plzeňsku. Odbyt mají zajištěný na deset let dopředu a nestíhají plnit zakázky. Příjemné starosti mají v současnosti například dodavatel komponentů pro kolejová vozidla Lekov či firma podnikající v energetice ZAT. Podle vedení plzeňského úřadu práce to však bohužel rozhodně neznamená, že by byla hospodářská recese na ústupu a blýskalo se na lepší časy.

Velké investice a rozšíření výroby, to jsou důvody, díky kterým některé podniky ze západu Čech navzdory probíhající globální hospodářské recesi hledají další pracovníky. Vedle firem napojených na energetický průmysl se dobře daří také například výrobci elektromechanických součástí z Bílovic, firmě Lekov.

Marek Herbst, generální ředitel firmy Lekov:

Marcela Havlová ze společnosti ZAT pak dodává, že energetického odvětví, ve kterém firma podniká, se krize nedotkla. Podnik hodlá uvítat ve svých službách 45 odborníků. V jaderné energetice podniká také firma Škoda JS, ta hodlá dle slov jejího generálního ředitele Miroslava Fialy rozšířit svůj pracovní kolektiv v příštím roce a půl až o 150 lidí. O zrušení zakázek se firma nebojí, její zákazníci jsou prý solventní a její produkty potřebují.

Panasonic loni propouštěl, teď znovu nabírá

Z výrobního útlumu se probouzí také plzeňský Panasonic. Na podzim musel propustit všechny agenturní zaměstnance, teď je však znovu hledá. Poptává 170 zaměstnanců, příliš růžovou budoucnost jim však nabídnout nemůže. Potřebuje je totiž pouze na dobu určitou, přesněji do konce července, tj. do doby, kdy má zajištěn odbyt.

Podle informací plzeňského úřadu práce patří mezi další obory, které nepostihuje světová finanční krize a jí navzdory rozšiřují tým pracovníků například čisté stavebnictví či potravinářství. Nedostatkovým zbožím jsou například řezníci. Pozitivní vyhlídky části firem však podle úřadu rozhodně neznamená, že by hospodářská recese byla na ústupu.