Paroubek bohatým chystá téměř čtyřicetiprocentní daň z příjmu

Praha - Sociální demokracie v případě výhry v podzimních sněmovních volbách chystá zdanění 38 procent pro občany s měsíčním příjmem nad sto tisíc korun. Potvrdil to ve Studiu 6 předseda ČSSD Jiří Paroubek. Se zvýšením odvodů financí bohatších lidí by do státního rozpočtu přibylo pět miliard korun. Vyšší zdanění by mohlo podle první verze plánů sociální demokracie postihnout i firmy.

„Nad sto tisíc bude sazba zdanění 38 %, takže do sta tisíc ta sazba bude samozřejmě nižší. Jen tak mimochodem: v Británii se má zdanění pohybovat kolem 50 %, němečtí sociální demokraté navrhují 47 %,“ řekl Jiří Paroubek. „My určitě budeme mít zájem na tom, aby se zdanili bohatí,“ dodal předseda ČSSD.

Paroubek o dani pro bohaté:

„To je věc, které se v západní Evropě říká solidarita bohatých s chudými, daňová solidarita. Já v tom nevidím nic pozoruhodného.“

Podotknul také, že materiál, z nějž média v průběhu minulého týdne čerpala, byl první verzí a polotovarem. Strana o svých ekonomických plánech a konceptu sociální politiky, s nímž chce jít do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny, bude jednat ještě měsíc. Definitivní podobu oranžové knihy, tedy volebního programu, by chtěla ČSSD předložit na přelomu června a července.

ČSSD chce každoročně zvyšovat minimální mzdu

Na dnešním setkání s vrcholnými manažery Paroubek uvedl, že ČSSD bude usilovat o to, aby se každý rok zvyšovala minimální mzda. Dovoz levné pracovní síly ze zahraničí by přitom podle Paroubka mohl v Česku vytvořit během deseti až 15 let stejně výbušné sociální prostředí, jako je například ve Francii nebo v Nizozemsku. „Bylo by dobré řešit tyto věci s ohledem na další sociální a politický vývoj v zemi. Cesta do pekel je si myslet, že je možné udržovat minimální mzdu na stálé úrovni,“ uvedl Paroubek.

V souvislosti se sociálními dopady je podle Paroubka podstatné, jak se podaří překonat krizi v USA. Nezaměstnanost v ČR na konci roku odhaduje předseda ČSSD na deset procent.

ČSSD požaduje aktualizaci státního rozpočtu

Předseda ČSSD Paroubek se vyjádřil i k letošnímu státnímu rozpočtu, který podle něj zřejmě skončí se schodkem mezi 150 miliardami až 200 miliardami korun. Sociální demokracie proto bude trvat na jeho aktualizaci. Krize podle předsedy rovněž zkomplikovala i přijetí eura, přesto je podle něj možné přejít na jednotnou evropskou měnu v roce 2013, ale spíše v roce 2014.

Po letošní rok byl schválen rozpočet s výdaji 1,152 miliardy korun a deficitem 38,1 miliardy korun. Kvůli hospodářské krizi se ovšem výrazně zhoršil vývoj příjmů a vláda se snaží udržet deficit letošního rozpočtu kolem 150 miliard korun.

Žadatel o zaměstnání
Zdroj: ČT24