Pivem České republiky je prémiový ležák Pivovaru Holba

České Budějovice – Světlý prémiový ležák hanušovického Pivovaru Holba získal titul Pivo České republiky 2009. Významnou trofej si z degustační soutěže v Českých Budějovicích odvezl i další moravský pivovar. Nejlepším desetistupňovým pivem je totiž podle poroty Tas z Pivovaru Černá Hora. Na soutěži uspěl i rodinný pivovar Chodovar, který uspěl mezi tmavými výčepními pivy. V této kategorii zaujali porotce také slovenští výrobci. Celkem se na 13. ročníku soutěže o Pivo České republiky ucházelo ve 13 kategoriích o ceny 40 pivovarů z Česka a Slovenska s více než 180 pivy.

Jako nejlepší světlý ležák určila porota Czech Rebel Beer z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, jedničkou mezi tmavými dvanáctkami se stal Ferdinand z benešovského pivovaru. Tentýž výrobce s pivem Sedm kulí ovládl i kategorii polotmavých piv.

Kategorii světlých i tmavých speciálů ovládl Pivovar Svijany, a to s patnáctistupňovým Baronem a tmavou třináctkou Svijanská Kněžna. První cenu bral svijanský pivovar i za kvasnicové pivo, které se prodává ve skleněných dvoulitrových džbánech.

Mezi nealkoholickými pivy zvítězil Bernard Free, cenu za nejlepší pivo se sníženým obsahem cukru získal Pivovar Rohozec za Rohozec Skalák Czech. Třináctku Pašerák z železnorudského Pivovaru Belveder ocenila porota jako nejlepší světlé pivo z minipivovarů.

Soutěž Pivo České republiky patří počtem přihlášených značek piv k nejvýznamnějším akcím svého druhu v zemi. Akce se neúčastní pouze největší producenti jako Budvar, Plzeňský Prazdroj či Staropramen.