Soud: Koláček a spol. OKD netunelovali

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes zprostil viny všechny tři obžalované v případu údajného tunelování ostravské důlní společnosti OKD. Před soudem stáli bývalí majitelé OKD Viktor Koláček a Petr Otava a někdejší místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla. Žaloba trojici vinila ze zneužívání informací v obchodním styku. Obžalovaní pro sebe a svoji firmu Karbon Invest údajně získali na úkor OKD a Českomoravských dolů (ČMD) majetkový prospěch 2,1 miliardy korun. V případě prokázání viny jim hrozilo pět až 12 let vězení. Obžalovaní se vynesení rozsudku, který není pravomocný, neúčastnili.

Všichni tři při zahájení procesu letos v lednu vinu odmítli. Pak využili práva nevypovídat a dalšího jednání soudu se neúčastnili. Státní zástupce Karel Kalda v závěrečné řeči navrhl Koláčkovi a Otavovi trest vězení kolem osmi let. Przybylovi navrhl tři roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Velká domů pro Karbon Invest 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby Koláček s Otavou a Przybylou opatřovali výhody své firmě Karbon Invest, se kterou ovládali společnost OKD i ČMD. Peníze Karbon Invest podle obžaloby získal na úkor OKD a ČMD na základě obchodních a mandátních smluv na vykonávání různých činností pro poškozené firmy. Smlouvy byly uzavřeny v lednu 1999 a za obě smluvní strany je podepsali obžalovaní. Stíhání uhlobaronů policie zahájila v listopadu 2003. O rok později Koláček a Otava prodali doly podnikateli Zdeňku Bakalovi. Firma ČMD zanikla v roce 2005, OKD zanikla o rok později.

Karel Kalda, státní zástupce, Ostrava:

„Počkám si na písemné odůvodnění soudu, pokud shledám protiargumenty, tak je uvedu do odvolání.“


Podle soudu naopak obžalovaní úspěšně podnikali, doly dobře spravovali, vedli je k zisku a zvýšili hodnotu jejich akcií ze 40 na 340 korun. Koláčkova firma Karbon Invest doly spravovala a poskytovala jim různé služby podle soudu za ceny obvyklé. 

V současnosti patří OKD Nizozemcům 

Těžařské a další aktivity dolů nyní zastřešuje nizozemská společnost New
World Resources. Pod ní spadá i nová důlní společnost OKD, na níž přešly
všechny hlavní těžební aktivity zaniklé OKD. Nová firma OKD podniká od roku 2005 a původně se jmenovala Banerette a OKD Mining.

Bývalý uhlobaron Viktor Koláček čelí obvinění z tunelování u hradeckého soudu
Zdroj: ČT24