Kvůli boomu solární energetiky přibývá spekulantů s pozemky

Plzeň – Solární energetika zažívá největší rozmach v historii. Rozvoj slunečních elektráren v poslední době podporuje také hospodářská recese, protože kolektory umí přinést nemalé peníze z průmyslových pozemků, které by jinak ležely ladem. Zároveň však díky tomu vzniká prostor pro spekulanty.

Například na západě Čech letos sluneční elektrárny vyrobily za první pololetí více elektřiny než za celý loňský rok. Podle mluvčího společnosti ČEZ Martina Sobotky se jejich produkce v kraji zvýšila na pětinásobek.

Ještě rychleji přibývají záměry na výstavbu nových fotovoltaických zdrojů. O peníze ze slunce mají investoři zájem, protože jde o obchod bez rizika se zaručeným ziskem dotovaným státem. Problém jsou ale pozemky. Je jich málo a sluneční elektrárny jich spotřebují hodně.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

A právě u obchodu s pozemky pro nové sluneční elektrárny vycítila svou příležitost řada spekulantů. Každá plocha, na které má solární zdroj vzniknout, totiž podle zákona požaduje vynětí ze zemědělského půdního fondu. Spekulanti si vyřizují kladná stanoviska ke slunečním elektrárnám na plochy, které jim nepatří a ani nemají zájem svůj vlastní projekt rozběhnout. Pokud se objeví investor, musí spekulantům zaplatit. Jinak elektrárnu nepostaví.

Nejhorší zkušenosti se spekulanty mají v Horšovském Týně na Domažlicku. Městskému úřadu totiž nedávno předložili dokonce padělané dokumenty. Tamní rozvojová plocha byla pro ně velkým lákadlem. Případ zde už tak prošetřuje policie.

Sluneční boom na západě Čech ale zdaleka nekončí, protože přibývají projekty obrovských rozměrů. Některé elektrárny chtějí docílit výkonu až 30 megawatt. Ještě loni přitom měla největší sluneční elektrárna padesátkrát menší rozměry.