České hospodářství krize zdecimovala víc, než se čekalo

Praha – Nejhorší meziroční čtvrtletní propad české ekonomiky v novodobé historii byl ještě horší, než předpokládal Český statistický úřad ve svém prvním odhadu. Ve druhém kvartále letošního roku se podle zpřesněných údajů české hospodářství propadlo o 5,5 procenta. Doposud se ovšem hovořilo o poklesu 4,9 procenta. V mezičtvrtletním srovnání již ale analytici vidí známky nastupujícího oživení.

Na poklesu hrubého domácího produktu se podle statistiků nejvíc podepsalo zhoršení exportu a výrazně menší investice, například v oblasti stavebnictví. Pokles naopak tlumily rostoucí vládní výdaje. Zásadní vliv na samotnou revizi potom měla především změna v zásobách.

Za celé první pololetí se české hospodářství propadlo ve srovnání s loňským rokem o pět procent. Pokles za první pololetí statistici zpřesnili z 3,4 procenta na 4,5 procenta.

Pokud se ovšem díváme na dnešní údaje Českého statistického úřadu mezičtvrtletně, naskytne se nám poněkud příjemnější pohled. Ve srovnání s prvním kvartálem letošního roku se pokles hrubého domácího produktu zastavil a ve druhém čtvrtletí ekonomika vzrostla o 0,1 procenta. „Čísla potvrzují naši domněnku, že česká ekonomika opouští recesi, což je velmi pozitivní,“ řekl k dnes zveřejněným datům Jiří Škop z Komerční banky.

„Vyhlídky pro českou ekonomiku vypadají ve třetím a čtvrtém čtvrtletí relativně příznivě. Růst HDP by měl být dokonce rychlejší než ve druhém čtvrtletí,“ potvrdil ČT24 analytik Patria Finance David Marek.