Japonská ekonomika nevyrazila z recese tak rychle, jak se čekalo

Tokio – Místo 0,9procentního růstu ve druhém čtvrtletí zažilo Japonsko jen 0,6procentní zvýšení hrubého domácího produktu. Ukázaly to zpřesněné statistické údaje, které dnes zveřejnila japonská vláda. Nová data ukázala výraznější pokles zásob. Právě tvorbu zásob analytici považovali za příznivý faktor, svědčící o tom, že zboží jde lépe na odbyt.

V přepočtu na celý rok japonská ekonomika rostla jen 2,3procentním tempem. Předběžná zpráva přitom počítala s 3,7procentním růstem hospodářství.

„Zpřesněné údaje ukazují, že hospodářské oživení bylo jen mírné ve srovnání s hlubokým propadem ekonomiky v předchozích čtvrtletích,“ uvedl hlavní ekonom ústavu Dai-Ichi Life Research Institute Jošiki Šinke. To je pro Japonsko špatná zpráva, recese, která ho postihla, byla totiž nejhlubší od druhé světové války.

Vzhledem k tomu, že stav globální ekonomiky se nyní obecně zlepšuje, Japonsku by do budoucna měl pomoci růst vývozu. Analytici ale upozorňují, že ekonomika také těží z vládních stimulačních balíčků a až ty odezní, hospodářský růst se může opět snížit. „Je těžké říct, kdy se ekonomika vrátí tam, kde byla před bezprecedentním propadem,“ podotkl Jošiki Šinke.